Biler

Klik her for at få en printervenlig version af artiklen Send artiklen til en ven
Hummer, go home

Ekstra Bladet Biler har prøvekørt Eagle IV - et højteknologisk firehjulstrukket patruljekøretøj på over otte ton

Thomas André Petersen - 16:32 - 20. feb. 2007
Så drejer du til venstre her.

Major Henning Terp-Petersen lyder som en kørelærer, der beder dagens sjette elev om at dreje ned ad den samme villavej med højre vigepligt i den anden ende.

Men der er ingen vej. Kun en meter dyb grøft med vand i bunden og øvelsesterrænet i Oksbøl på den anden side.

– Her? spørger jeg, mens jeg gennem den tommetykke, pansrede forrude forgæves afsøger området for et passende vadested. Vi kører i en firehjulstrækker, der vejer omkring seks et halvt ton. Det kan godt være, at den er sej og har store hjul og masser af dieselpower under hjelmen, men det har aldrig hjulpet nogen bil, når den lå på maven på en grøftekant.

– Ja, drej.

Majoren er chef for hærens Studie- og Udviklingssektion Panser i Oksbøl. Det er ham, der sørger for, at vores soldater har det rigtige isenkram. Ham, der har været med til at udvikle og indrette den splinternye Eagle IV og ham, der ved, hvad den kan.

I grøften
Rattet ryger rundt, og det store køretøj kører skråt ned i grøften mod en tilsyneladende uværdig afslutning på en kort tur. Men grøften viser sig at være det rene barnemad for den.

Undervognen er konstrueret sådan, at når trykket forsvinder under det ene hjul, så presses det modsatte hjul nedad og med en vandring på over en halv meter, skal der mere end sådan en smule plovfuge til, før en Eagle IV mister fatningen.

Herhjemme i vores lille, mudrede andedam lyder det selvfølgelig sejt, at man bare lige kan dreje på rattet og fræse skråt hen over en meter dyb grøft i sådan en karl.

To ton panser
Derfor er kabinemodulet på en Eagle IV beskyttet af tommetykt panser både fra oven, fra siden og i bunden, og derfor duer en almindelig firehjulstrækker ikke. Alene pansringen vejer to ton.

De første Eagles blev bygget over undervognen fra en Hummer. Det amerikanske militærs opreklamerede og forgudede afløser for Willys Jeep. Men efterhånden som kravene til pansring, våben og udstyr er steget i takt med at missionerne har ændret karakter, er kravene til køretøjerne også blevet anderledes.

Hummerens undervogn er blevet for spinkel og slet ikke i stand til at løse de opgaver, som de danske jenser bliver sat til på missioner i krigszoner over hele verden

Centrallås
I stedet for anskaffede producenten Mowag fra det neutrale Schweiz en helt ny undervogn til de efterfølgende. En undervogn, der egentlig er bygget til større og tungere lastbiler.

Og hvor er det vildt at brøle over klitter, gennem vandfyldte kampvognsspor og sidelæns over lyngklædte marker med hjulspin på alle fire i et 6,5-tons monster uden på noget tidspunkt at miste kontrollen.

Den automatiske gearkasse kan godt virke lidt tung at danse med på landevej, men på forunderlig vis er den i stand til at bevare momentet med utrolig hurtige nedgearinger i svært terræn.

Fra den enkelt opbyggede førerplads kan man styre et væld af funktioner via computer lige til højre for rattet. Herfra kontrollerer man et bagudrettet kamera, så man kan følge med i, hvad der forgår bag bilen, alle data. Med det elektroniske dækoppumpningssystem kan man styre dæktrykket, så det passer til det underlag, man bevæger sig på.

60-procents-stigninger
Men de vigtigste funktioner er så enkle, at selv begyndere kan være med. Det er nemlig ikke dét, en soldat skal bruge sin opmærksomhed til. Alt er holdt på et simpelt og overskueligt minimum af betjeningsbehov. Ikke engang differentialespærret har sin egen knap.

Får du brug for at låse akslerne, træder du bare let på bremsen med din ledige venstre fod. Så kører alle hjul rundt med samme fart, og når du er fri af vanskelighederne, slår det fra af sig selv.

Majoren og hans afdeling i Oksbøllejren har været med på forreste linje i udviklingsarbejdet på Eagle IV. Det danske forsvar er det første i verden, der får bilen, og selv om det endelige design er ved at være klart, går der endnu halvandet år, før de er klar til aktiv tjeneste.

Centrallås
Majoren har været med til at indrette og udstyre Eagle IV fra start til slut. Den har fået ekstra batterier, så der altid er rigeligt strøm til at starte og komme væk, selv om bilen har holdt stille med motoren standset i mange timer på en opgave. Han ved alt om, hvilke krav den skal leve op til, og meget har ændret sig, siden vi tog til Afghanistan og Irak.

For eksempel måtte Mowag installere et centralt låsesystem, så der ikke er nogen, der render med bilen eller smider bomber ind i den, når den holder parkeret i gader og stræder i Irak og Afghanistan.

De første Eagle IV’s bliver indsat i aktiv tjeneste i sommeren 2008




Eagle IV kan veje op til 8,8 ton og alligevel bevare sine ekstremt smidige terrænegenskaber. (Foto: Thomas Ándre Petersen)

Vadedybden er sat til en meter ved lav hastighed, men en halv meter vand forceres med fuld pedal. (Foto: Thomas Ándre Petersen)

Major Henning Terp-Petersen er chef for Studie- og Udviklingsafdeling Panser, som har arbejdet tæt sammen med den schweiziske producent om udviklingen af den enorme Eagle IV. (Foto: Thomas Ándre Petersen)

Automatgear er en selvfølge. Alt er indrettet, så betjeningen kræver så lidt opmærksomhed som muligt. Men med den lille computer til højre for rattet kan man overvåge alt i bilen, ændre dæktryk og filme bagud. (Foto: Thomas Ándre Petersen)

Her er den fuldt udstyret med militært isenkram. (Foto: Thomas Ándre Petersen)













Bil nyheder
Koreansk SUV opper sig
22-02-07 08:07
 
Racer på tilbud
21-02-07 08:05
 
Hummer, go home
20-02-07 16:32
 
Børnehave på to hjul
16-02-07 09:01
 
Ny Toyota Yaris: Lille, stærk og hurtig
15-02-07 09:02
 
Den nye Volvo-stil
14-02-07 08:59
 
Opel GT: Gult lynnedslag
13-02-07 09:03
 
Karen Hækkerup: Surt med høje p-takster
13-02-07 08:08
 
Motorcykel med fire hjul
12-02-07 11:44
 
Krig mod benzinslugerne
12-02-07 11:07