Mimar Sinan Yapıları Gezi Rotaları


Haritanın detaylı hali için tıklayınız.


Tur 1: (yürüyerek yapılabilir)

Kapıağası Cafer Ağa (Soğukkuyu) Medresesi (1559)
Giriş kapısı Soğukkuyu Çıkmazı’nın ucundadır. Kanuni dönemi Babussaade ağalarından Cafer Ağa’nın ölümünden sonra, kardeşi Gazanfer Ağa tarafından tamamlattırılmıştır. Bir avlunun çevresinde, bir dershane ve ondört talebe odasından oluşur. Eğimli bir arsada bulunduğu için, Alemdar Caddesi’ne bakan odalar dört dükkân üzerine oturtulmuştur. Küçük boyutlu medrese, bir kaç onarım geçirmiştir.

Ayasofya Türbeleri
Ayasofya Camii’nin haziresinde Sinan’ın ilgi çeken iki türbesi vardır. Birincisi Şehzadeler Türbesi (1570’li yılların sonları) olarak bilinir. Burada Üçüncü Murad’ın dört oğlu ile bir kızı gömülüdür. Kaldırılan revak saçağı dışında türbenin dış görünüşü özgünlüğünü korumaktadır. Ancak içerdeki duvarlarda yer alan kalem işleri ondokuzuncu yüzyıla aittir.

Sinan’ın Ayasofya haziresindeki Sultan İkinci Selim Türbesi (1576-1577) ise, türü içinde özel bir yere sahiptir. Kare planlı, iç içe çifte kubbeli olan türbede İkinci Selim’den başka Nurbânu Sultan, kızları Gevher ve Esmahan Sultanlar, oğulları Süleyman, Osman, Cihangîr, Mustafa ve Abdullah ile otuziki çehzade ve hanım sultan yatmaktadır. Giriş revakı kubbeli ve saçaklıdır. Türbenin giriş kapısının iki yanında yer alan pano tarzı çinileri, büyük değer taşımaktadır. Ancak soldaki çini panoların aslı Louvre Müzesi’nde bulunmaktadır. İçerdeki duvarlarda da değerli İznik çinileri yer almaktadır.

Haseki Hürrem Sultan (Ayasofya) Hamamı (1553)
Çifte hamam olarak inşa edilmiş olan yapı, simetriğe yakın bir plana sahiptir. Sıcaklıkları sırt sırta düzenlenmiş hamamın soyunmalıkları, troplar üstünde yükselen birer kubbe ile örtülüdür. Ondokuzuncu yüzyılda köklü bir onarım görmüş, son yıllarda tekrar elden geçiriliştir. Türünün en başarılı örneği olan çifte hamam, günümüzde Kültür Bakanlığı’na bağlı halı-kilim satış yeri olarak kullanılmaktadır.

İbrahim Paşa Sarayı
Sinan’a ait olduğu hususunda tereddütler olmakla birlikte, At Meydanı Sarayı’nın onaltıncı yüzyılda inşa edildiği ve Sinan tarafından yenilenmiş olabileceği üzerinde görüş birliği vardır. 1960’lı yıllardan sonra köklü bir onarım geçiren saray, günümüzde Kültür Bakanlığı’na bağlı Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Sokollu Mehmed Paşa Külliyesi (1571-1572)
Cami, medrese ve tekkeden oluşan külliye, eğimli bir arazi üzerine kurulmuştur. Caminin aşağı sokaktan girişi bir merdivenle sağlanmıştır. Cami ve medrese avlusu ile sokak bağlantısı, medrese dershanesinin altından verilerek, çok iyi bir biçimde çözümlenmiştir. Böylece medresenin altından merdivenle yukarıya çıkılarak, ilgi çekici perspektifler yaratılmiştır. Caminin kıble duvarının arkasında tekke yer alır. Tekkenin giriş holünün arkasında beş gözlü bir revak, onun gerisinde semâhane vardır.

Tur 2: (yürüyerek yapılabilir)

Şehzade Külliyesi (1543-1547)
Kanuni Sultan Süleyman tarafından genç yaşta ölen oğlu Şehzade Mehmed’in adına yaptırılmıştır. Külliyenin içinde cami, türbe, medrese, sıbyan mektebi, imaret, kervansaray ve tabhaneden oluşmaktadır. Caminin haziresinde yer alan Rüstem Paşa türbesi de yine Sinan’ın eseridir. Külliye simetrik bir yerleşme düzenine sahip değildir. Arsa üzerine yayılmış yapıların, cami ile bir bütünlük göstermediği gözlenmektedir. Ancak caminin merkezi kubbesi ve külliyenin boyutu, Sinan ekolünün önemli bir başlangıcını simgeler.

Hüsrev Kethüda Darülkurrası (1565-1566)
Kovacılar Caddesi üzerinde bulunan Molla Hüsrev Camii’nin arka bahçesinde bulunur. Kare kitleli, kubbeli, revaksız bir yapıdır. İçi sade, dış cephesi ise zengin bir mimari gösterir

Kirazlı Mescid (Süleyman Subaşı Mescidi)
Adını verdiği sokakta yer alan bu küçük mescid, ondokuzuncu yüzyılda köklü bir onarım geçirmiştir. Bu yüzden klâsik niteliklerini büyük ölçüde kaybetmiş ondokuzuncu yüzyıl karakteri ağır basmıştır.

Süleymaniye Külliyesi (1550-1557)
Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. İstanbul yarımadasının en yüksek tepelerinden biri üzerindedir. Bu konumu ile kent silüetine egemen en güçlü görsel kimliğe sahip olmuştur. Külliye camiden başka sıbyan mektebi, dört medrese, darülkurra, tıp medresesi, imaret, kervansaray, tabhane, darüşşifa, hamam ve türbelerden oluşur. Böylece, yerleştiği alan ve içerdiği yapılar bakımından en geniş programlı, sultan külliyelerinin en büyüğüdür. Cami ile diğer yapılar istinat duvarları ve teraslar düzenlenerek değişik kotlara oturtulmuş, arazinin eğimi rasyonel bir anlayışla değerlendirilmiştir. Yerleşim düzeni ve yapılar arasındaki ilişkileri, iyi disiplinize eden büyük usta Sinan, kendi türbesini de, arazinin mütevazi bir köşesine yerleştirmiştir.

Rüstem Paşa Camisi
Kanuni’nin sadrazamı ve kızı Mihrimah Sultan’ın kocası Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami, Eminönü’de yoğun bir ticaret bölgesinde yapıldığından dolayı, zemin katı depo ve dükkanlara ayrılmıştır. Dört merdivenle çıkılan cami, böylece fevkani bir tür olmuştur. Son cemaat yerinin ve iç mekânda duvarlarla ayakların örtü düzeyine kadar, onaltıncı yüzyıl değerli İznik çinileriyle kaplanması, camiye daha üstün bir nitelik kazandırmış ve yapıyı adeta bir çini müzesine dönüştürmüştür.

Tur 3:

Mimar Sinan’ın Kırkçeşme su tesisleri olarak inşa ettiği bir dizi su kemeri, Kanuni’nin isteği doğrultusunda, onaltıncı yüzyıl İstanbul’unda kentin su sorununu çözmek üzere gerçekleştirilmiş bir projedir. Kemerlerin ulaştırdığı sular, bir büyük baş havuza toplanmıştır. Toplam 55 kilometre uzunluğunda olan bu tesis, 1553-1564 yılları arasında, gerçekleştirilmiştir. Kemerburgaz, Kâğıthane ve Cebeciköy taraflarında inşa edilmiş olan bu tesisin içinde yer alan başlıca su kemerleri şunlardır:

Eğri Kemer
409 metre uzunluğunda olan kemerin, dirsek yaptığı için bu adı aldığı sanılıyor. Kemerburgaz’ın 1.5 kilometre güney doğusundadır. Kâğıthane deresi üstünde altta dört, ortada on, üstte otuzüç kemer olarak düzenlenmiştir.

Evvel Bend (Paşa Dere) Kemeri
Kâğıthane’nin kuzeyinde, Paşa Dere üstündedir. Üstte sekiz, altta beş kemerli olmak üzere iki katlı ve 102 metre uzunluğundadır.

Güzelce (Gözlüce) Kemer
Cebeciköy yolu üzerinde, köyün 1.5 kilometre doğusunda, Alibey deresinin üstündedir. İki sıra kemerden oluşur. Uzunluğu 170, yüksekliği 32 metredir.

Mağlova Kemeri
Alibey Deresi üstünde Kemerburgaz’ın yaklaşık 5 kilometre güney batısında bulunan bu kemer, 257 metre uzunluğundadır. İki katlı dörder göz ile, bunların arasında ve yanlarında yer alan çok sayıda küçük gözden oluşur. Sinan’ın yaptığı ilk kemer selden yıkılmıştır. Bugünkü biçimiyle Sinan kemeri yeniden inşa edilen anıtsal su kemerlerindendir. Mühendislik açısından başarılı bir uygulama olan Mağlova, aynı zamanda üstün bir plastik tasarıma sahiptir.

Uzun Kemer
Kemerburgaz’ın 1.5 kilometre kuzey batısında yer alır. Uzunluğu 710, yüksekliği 25 metredir. Kemerler iki sıra halinde düzenlenmiştir. Üst sıra 50, altta arazinin durumuna göre değişik boyutlarda 47 göze sahiptir.

 

Tur 4:

Sokollu Mehmed Paşa Camisi/ Azapkapı (1577-1578)
Orta kubbesi sekiz ayağa oturtulmuş, minaresi ana kitleden bağımsız inşa edilmiştir. Haliç kenarında, altı mahzen ve dükkânları ihtiva eden fevkani bir camidir. 1894 depreminde büyük zarar gören cami, uzun yıllar kapalı kalmış, ancak 1940’ta onarılarak kurtarılmıştır. Yıldırım çarpması sonucu yıkılan minaresi, 1826’da barok üslupta yenilenen minare, 1958’de yıktırılarak, yerine klâsik karakterde bugünkü minare inşa edilmiştir.

Haseki Külliyesi
Sinan’ın Mimarbaşı olduktan sonra, Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Haseki Hürrem Sultan adına uyguladığı ilk büyük külliyedir. İki aşamada tamamlanan külliyede önce cami (1538-1539), mektep, medrese (1539-1540) yapılmış, darüşşifa ve imaret ise daha sonra (1550) eklenmiştir. Yapıların birbiriyle açı yaparak yerleşmesi, arada kalan yolların ve boşlukların düzeni, Sinan’ın daha sonra hiç uygulamadığı organik bir yaklaşımı sergiler. Tek kubbeli camiye sonraları (1612) bir kubbe daha eklenerek genişletilmiştir.

Yavuz Sultan Selim (Halıcılar Köşkü) Medresesi (1548-1549)
Kanuni Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırılmıştır. yirminci yüzyılın başlarına kadar harap durumda kalmıştır. Vatan Caddesi’nin açılmasından sonra 1962 yıllarında onarılmış, daha sonra bir süre hat sanatları müzesi olmuştur. Günümüzde özel bir sağlık kliniğine tahsis edilmiştir. Medresenin revaklı olmayan yönde yer alan dershanesi, 1563’te minare eklenerek mescide çevrilmiştir. Yıkılan minare, daha sonraki onarımlarda yenilenmemiştir.

Mihrimah Sultan Külliyesi/Edirnekapı (1562-1565 ?)
Cami, medrese ve hamamdan oluşan külliye, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı ve Rüstem Paşa’nın eşi Mihrimah Sultan adına, Edirnekapı’da surun dibine yaptırılmıştır. Tek kubbeli cami tipinin en büyük aşamasını temsil eden cami, külliyenin de en görkemli yapısıdır. Silüet bakımından da bu eser, İstanbul karasurları tarafından gelenlerin uzaktan dikkatini çeker. Kubbe dört kemeri dört pandantifli bir sistemle, ağırlık kulesi gibi yükselen dört ayağa taşıtılır. Büyük kemerler arasında kalan duvarlar çok sayıda pencerelerle bir dantel gibi oyulmuş, adeta duvarların yük taşıyıcılığı sıfıra indirilmiştir. Külliyenin medrese odaları, revkla çevrili avlunun üç kenarında yerleştirilmiştir. Külliyeye ait çifte hamam ise, caminin güneyinde, Fevzi Paşa Caddesi üzerindedir. Birinci Dünya Savaşı’ndan önce iplik fabrikası olarak kullanılır iken, 1960’lı yıllarda sahibi tarafından onarılmış ve tekrar hamam olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ne var ki hamamın dış cephe onarımı başarısız olmuştur.

Zal Mahmut Paşa Külliyesi (1580 sonrası)
Eyüp’te yer alan külliye, cami, medreseler ve türbeden oluşmaktadır. İkinci Selim’in vezirlerinden Zal Mahmut Paşa tarafından yaptırılan külliye, eğimli bir arazide ve iki ayrı düzeyde planlanmıştır. Alt ve üst kotlar merdivenle bağlanmıştır.Üst terasta cami ve medrese, aşağıda başka bir medrese ve türbe vardır. Eğimden dolayı cami altında tonozlu bir bodrum katı oluşmuştur. Haliç’e bakan külliye, manzara bakımından prestijli bir konuma sahiptir.

Tur 5:

Kılıç Ali Paşa Camisi (1588)
Yapımına Kapudanıderya Kılıç Ali Paşa başlanmış, ancak eser onun ölümünden sonra tamamlanmıştır. Aslında cami, hamam ve türbe ile bir külliye oluşturur. Orta kubbesi kıble ekseni üzerinde iki yarım kubbe ile desteklenmiştir. Son cemaat yeri çift revaklı, üst örtüsü tamamen kurşun kaplıdır. Müezzin mahfili, minber ve mihrabı beyaz mermerden yapılmıştır. Mihrabındaki çiniler değerlidir. Minaresi ondokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında yenilenmiştir. 1912 ve 1960 yıllarında onarılan cami, özgün biçimi ile günümüze ulaşmıştır.

Molla Çelebi Camisi (1565 ?)
Kadı ve Kazasker Mehmed Vusuli Efendi tarafından yaptırılmıştır. Altıgen şemalı camilerden olup, tek minareli, son cemaat yeri beş göz revaklıdır. 1723 ve 1724’te çıkan iki yangında harap olmuş, sonra aslına uygun olmayan biçimde onarılmıştır. Çöken son cemaat revakının yerine ahşap bir direklik yapılmıştır. 1958’de Vakıflar tarafından gerçekleştirilen onarımda bugünkü kârgir revak inşa edilmiş ve cami klâsik biçimine kavuşmuştur. Caminin karşısında olan Molla Çelebi Hamamı ise, cadde genişletilmesi sonucu, 1957’de ortadan kaldırılmıştır.

Sinan Paşa Külliyesi (1555)
Sinan Paşa’nın ölümü üzerine kardeşi Rüstem Paşa’nın tamamlattığı cami, altıgen tabana oturan bir kubbe ile örtülüdür. Avlulu medresesi ve günümüze ulaşmayan hamamı ile bir külliyeden oluşmaktadır. Ondokuzuncu yüzyılda beş gözlü son cemaat yerinin kapatılarak iç mekâna eklendiği, içindeki süslemenin de aynı döneme ait olduğu ve 1952-1975 yılları arasında onarıldığı biliniyor.

Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi (1541-1542)
Beşiktaş Meydanı’nda yer alan türbe, sekizgen prizma gövdeli, sağır kubbeli, önü saçaklı bir yapıdır. Kapudanıderya Barbaros Hayreddin Paşa hayatta iken yaptırdığı bu türbeye, öldüğü 1546 yılında gömülmüştür. onarım görmüş olan türbe bakımlı ve ziyarete açıktır.

Şemsi Paşa Külliyesi (1580)
Üsküdar’da deniz kıyısında yer alan külliye küçük boyutludur. Buna karşılık kitlesi ve kompozisyonu ile, çevresindeki yapılara göre ilgi çekici bir görünüme sahiptir. Camiye bitişik türbesi ve L tipinde değişik bir doğrultuda camiyi çevreleyen medresesi ile Sinan, bu külliyede tasarım gücünü yalın biçimde ifade etmiştir.

Mihrimah Sultan Külliyesi (1547)
Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından yaptırılmıştır. Deniz kıyısında yapıldığı sırada, şehrin Üsküdar yakasındaki en büyük külliyesi olmuştur. Külliye, camiden başka sıbyan mektebi, medrese, imaret ve tabhane yapılarını da içermiştir. Geniş kapsamlı külliyenin imaret ve tabhane bölümleri 1722’de yanarak, günümüze ulaşamamıştır.

Atik Valide Külliyesi (1583)
Üsküdar Toptaşı’nda bulunan bu büyük külliye, Üçüncü Murad’ın annesi ve İkinci Selim’in eşi Nurbânu Sultan tarafından yaptırılmıştır. Eğimli bir arazi üzerinde yer alan külliye, cami, sıbyan mektebi, medrese, tekke, darülkurra, darülhadis, hastane, tabhane, imaret, kervansaray ve hamamdan oluşmaktadır.Yapı toplulukları sokaklarla birbirinden ayrılır. Çift revaklı bir son cemaat yerine sahip caminin iç dekorasyonunda kullanılan İznik çinileri büyük değer taşır. Cami, medrese ve tekke dışındaki diğer yapılar, yanlış kullanımlardan dolayı, zaman içinde özgün durumlarını yitirmişlerdir.

Tur 6:

Kapıağası Köprüsü
İstanbul-Edirne karayolunun Büyükçekmece-Küçükçekmece gölleri arasında kalan Haramidere üzerinde yer alır. Ortadaki daha geniş olan üç kemerli düzeniyle, Sinan’ın küçük boyutlu uygulamalarından biridir. Karayolları tarafından düzenlenen yol kavşağı nedeniyle, yonca yaprağı ring yolunun ortasına düşmüştür. Böylece bağlantı yolları kesildiği için, işlevini yitiren köprü, iyi durumda bulunmakla birlikte, kendi kaderi ile başbaşa kalmış ve yalnızlığa terkedilmiştir.

Büyükçekmece Köprüsü (Büyükçekmece)
Büyükçekmece Köprüsü aynı adı taşıyan göl üzerinde, dört ayrı köprüden oluşmaktadır. Edirne tarafına düşen dördüncü köprünün üzerinde karşılıklı duran iki kitabe köşkü vardır. 1565 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşaatına başlanan köprü, onun ölümünden sonra İkinci Selim’in zamanında 1567-8 tarihinde tamamlanmıştır. Sinan’ın en önemli köprü yapısı kabul edilmektedir.

Sokollu Mehmed Paşa Mescidi (Büyükçekmece), 1562-1568
Beden duvarları tuğla hatıllı kesme taş, son cemaat direkliğini de içine alan dört yüzeyli çatısı kurşunludur. Minaresi avlu kapısının yanındadır. Minber-minare türündedir. Köşküne onbir basamakla çıkılır. Gövdesi sekiz köşeli, ezan pencereleri kaş kemerli, saçağının altı zambak desenli bir kuşakla sarılıdır. Sade ve mütevazi olan mescid, 1963 yılında Vakıflarca onarılmıştır. Mescid günümüzde iyi durumdadır.

Sultan Süleyman Kervansarayı (Büyükçekmece), 1562-1568 (H.970-976)
Dikdörtgen kitleli bir ana bölüm ile kuzeyde kapının sağında yapıya bitişik bir hancı odasından ibarettir. Ön odasının üst örtüsü çökmüşse de ana kitle iyi durumdadır. Duvarları tuğla hatıllı kesme taş, içerde üç sıra direkle desteklenen kırma çatısı oluklu kiremit döşeli hanın alçak yan duvarları sağırdır. Buna karşılık yüksek güney yüzüne mazgal, sivri kemerli ve yuvarlak olmak üzere üç sıra pencere (buradaki kapı sonradan açılmıştır) kuzey cephesinin orta yerinde de yuvarlak kemerli büyük kapısı vardır. Saman deposu olarak kullanılıyordu. 1989 yılında onarım geçirdi.

Damad Ferhad Paşa Camii (Çatalca) 1574-1580
Şehzade Mehmed’in kızı Hüma Hatun tarafından 1574-5(H.982)’de ölen eşi Damad Ferhad Paşa için yaptırılmıştır. Tek kubbeli, çift revaklı, beden duvarları tümü ile kesme taş olan kurşunlu bir camidir. İçindeki süslemenin üslubu, caminin 18. yüzyılda onarıldığına işaret etmektedir. Cami, son olarak, 1968-1970 yılları arasında elden geçirilmiş, dış revakının kemerleri bu onarımda camekânla kapatılmıştır. Bunlar dışında 16. yüzyıl klâsik mimari karakterini korumuştur. Mektep ve çeşmesi ile birlikte küçük bir külliye oluşturur.

Sultan Süleyman Köprüsü (Silivri), yapılış tarihi bilinmiyor.
Silivri’nin hemen dışında, sürekli su baskınına uğrayan alçak bir vadiyi aşmak amacı ile kurulan bu köprü 348 m. uzunluğundadır. Basık kemerli otuziki gözden oluşur. Selyaranlarının her iki yanda da üçgen biçimli olması dışında bir özelliği yoktur. Sağlam fakat bakımsızdır.

Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü (Çorlu),
Çorlu-Marmaracık arasında, Çorlu suyu üzerinde yer alan beş gözlü köprü, onarımlar nedeniyle özgün niteliğini yitirmiş durumdadır.

Sokollu Mehmed Paşa Külliyesi (Lüleburgaz), (1569-70)
Veziriazam Sokollu Mehmed Paşa’nın yaptırdığı büyük menzil külliyelerindendir. Külliye, cami, mektep, medrese, kervansaray, çarşı ve hamamdan oluşmaktadır. Tek kubbesi oniki köşeli sağır bir kasnakla kuşaklanan, büyük kemerleri dört köşede onaltıgen gövdeli iri ağırlık kuleleri ile pekiştirilen, dokuz kubbeli son cemaat revakının önünde yine dokuz açıklıklı bir revak bulunan bu cami, külliyenin baş yapısıdır. Dış duvarları düzgün kesme taş, üstü kurşunludur. Mihrabı, minberi, mahfilleri ak mermerden yapılan caminin kubbe ve pandantiflerinin yüzlerinde kalem işi nakışlar yer alır. Cami, avlu kapısı üzerindeki 18 mısralık kitabeye göre H.1255(1839) yılında esaslı bir onarım görmüş, Balkan Savaşı’nda (1912) yıkılan minaresi, daha sonra aslına uygun biçimde yenilenmiş, son olarak 1952-1968 yılları arasında Vakıflarca onarılmıştır.

Sokollu Mehmed Paşa Medresesi (Lüleburgaz), H.978(1570-71)
Sokollu Camiinin şadırvan avlusunun üç yanını saran kubbeli revakların gerisine konulan dershane, yirmi iki talebe odası ve iki kanattaki helalardan oluşur. Camiin kıble kapısının arastanın dua kubbesi yer aldığı için dershane camiin uzunlamasına ekseni üzerinde değil avlunun batı kapısı yanında bulunur. Bu yüzden de medresnin doğu kanadında on iki oda yer alırken, batıda on oda vardır. Üst örtüsü kurşunlu, içte ve dışta duvarları kesme taştan, sütunları, pencere söveleri,kapı pervazları ak mermerden yapılmış olan medrese son olarak 1952-68 yılları arasında Vakıflarca onarılmıştır.

Sokollu Mehmed Paşa Kervansarayı (Lüleburgaz), H.977(1569-70)
Dua kubbesi önündeki kitabeli kapısından büyük avlusuna geçiriliyordu. Develiği ve tabhane odaları ile İstanbul-Edirne kervan yolu üzerinde en anıtsal kervansaraydı. Ne yazık ki yıkılmış ve ocakları görülen güneydeki odaların bazı duvarları dışında fazla bir şey kalmadığı için, planı hakkında kesin bilgilere sahip değiliz.

Semiz Ali Paşa Camii (Babaeski), 1560’lı yıllar
Veziriazam Semiz (Cedit) Ali Paşa (ö. 1565) tarafından yaptırılmıştır. Çift revaklı son cemaat yerinin önüne duvarları revaksız bir avluya sahiptir. Altıgen tabanlı kubbesi yanlarda ikişer, mihrap çıkıntısı üstünde bir olmak üzere beş yarım kubbeyle beslenen, düzgün taş duvarlı ve kurşunlu bir camidir. Avlu kapısında bulunan kitabeye göre 1832-33 (H. 1248)’de II. Mahmud’un emriyle onarılmış, içindeki klâsik üslupla bağdaşmayan yağlıboya süsleme, büyük bir ihtimalle, bu onarımda yapılmıştır. Söz konusu süsleme dışında camiin 16. yüzyıl mimari biçim ve karakterini iyi koruduğu görülmektedir.
Günümüze ulaşmayan medresesi, yeri belli olmamakla birlikte, muhtemelen caminin kuzeyinde ve 1832 tarihinden önce yıkılıp ortadan kalkmıştır.

Sokollu Mehmed Paşa (Kasım Paşa) Külliyesi (Havsa), 1576-77 (H. 984)
Sokollu Mehmet Paşa’nın oğlu Kasım Paşa adına yaptırdığı külliye cami, kervansaray, imaret, hamam ve çarşıdan oluşuyordu. Kitabesine göre cami, H. 984 (1576-1577) yılında yaptırılmıştır. Külliyenin en iyi durumda olan kısmı olan cami, tek kubbeli, beden duvarları dışta ve içte düzgün kesme taştan yapılmış kurşunlu bir camidir. Revakı cephe duvarında bulunan kemer üzengileri ile son cemaat yeri sekileri üstünde duran sütun tabanları günümüze ulaşmayan revakın üç kubbeli olduğunu gösterir. 1752 depreminde külliye büyük hasar görmüş, kervansaray yıkılmış, günümüze ancak dua kubbesi, çifte hamamın bir bölümü ve duvar kalıntıları ulaşabilmiştir.
Revak ve minaresinin Balkan Savaşı’nda yıkıldığını, revakına dokunulmadıysa da caminin onarıldığı ve minarenin yenilendiğini biliyoruz. Bu onarımda cami, elden geçirilmiş, eksikleri tamamlanmış, son cemaat yeri ile kubbe ve minare arasında gördüğümüz kademeleme dışında eski biçim ve karakterine kavuşmuştur.

Selimiye Külliyesi (Edirne), 1574-75 (H. 982)
Sultan II. Selim’in Edirne’de cami, sıbyan mektebi, iki medrese, dükkânlar ve bir kapan yaptırmıştır. Külliyenin yapımı 1568-1574 yılları arasında tamamlanmış, daha sonra III. Murat döneminde yapılan Arasta, külliye topluluğunu eklenmiştir. Programının küçük oluşuna karşın, Selimiye’nin olağanüstülüğüyle Selimiye Külliyesi Sinan’ın Osmanlı kentlerinin gelişimine katkısı arasında önemli bir yer tutmaktadır.
Osmanlı mimarisinin en büyük kubbesi ile örtülü, ana kitlesinin dört köşesinde Osmanlı mimarisinin en yüksek minarelerinin yer aldığı bu cami Mimar Sinan’ın baş eseridir. Yapı ile mimarinin bütünleştiği, mimari ile süslemenin kaynaştığı görkemli bir örnektir. Bozulmadan zamanımıza gelmiş, 1954-1971 yılları arasında taş bölümleri, 1982-1984 arasında da kalem işleri (nakışları) onarılmıştır. Bugün çok iyi durumda bulunmaktadır.
Kubbe yüksekliği 43.28 m., çapı 31.28 m.’dir. Türk-Rus Harbi’nde (93 Savaşı) zarar görmüş, hünkâr mahfilindeki çini şaheserlerinin bir kısmı sökülerek Moskova Müzesi’ne taşınmıştır.

Rüstem Paşa Kervansarayı
Rüstem Paşa kervansarayı, Edirne’nin Osmanlı döneminde sur dışında gelişen tarihi çarşı bölgesi içinde yer almaktadır. İki katlı ve iki avlulu olan kervansarayın, ilk avlunun alt katı ahırlara ayılmıştır. İkinci avlu tümüyle konaklama ve ticaret için kullanılan hücrelerle çevrilidir. Her iki bölümün bağımsız girişi vardır.

<< Geri Dön


   
   

ÇEKÜL Vakfı’ndan güncel haberler için buraya tıklayınız.


Şubat 2008
Pa
Pzt
Sa
Çar
Per
Cu
Cmt
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

 © 2000 Çekül Vakfı. Tüm Hakları Saklıdır.
Hosting by Tradesoft