Naturvård för människan och naturen

 
 

Jakt och viltvård

Jägare med hund Foto: Sixten JonssonAllt vilt är fredat, men det finns undantag. Regeringen bestämmer vilka arter som får jagas och när. Viss skyddsjakt tillåts för att värna tamdjur och egendom. Läs om hur jakten är reglerad i Sverige.

Senaste nytt

Lodjursjakt på 85 djur 2008

Naturvårdsverket tillåter jakt på 85 lodjur i år, en ökning med 10 djur från i fjol. Ökning sker främst i Dalarnas och Jämtlands län.

2008-01-29Läs pressmeddelandet 
Registrering av lodjursjägare  
    • Jakten i Sverige

      Nära 279 000 personer jagar i Sverige. Älg och rådjur är de vanligaste bytesdjuren. Du måste ha jägarexamen och ha betalat viltvårdsavgift för att få jaga.

      Läs mer
    • Grunden för viltförvaltning

      Alla växter och djur som finns naturligt i landet ska långsiktigt bevaras i livskraftiga bestånd och naturen ska kunna nyttjas på ett hållbart sätt.

      Läs mer
    • Så används viltvårdsavgiften

      Merparten av viltvårdsavgiften går till jägarnas organisationer, 49 miljoner kronor år 2007. Därtill finansieras viltforskning och register för jägarexamen och jaktkort. Regeringen beslutar om fördelningen.

      Läs mer
    • Fällor för vilda djur

      Alla fällor ska vara godkända av Naturvårdsverket. För vissa fångstredskap krävs särskild utbildning. Fällor ska vara väderbeständigt märkta med fällans typbeteckning samt ägarens namn, adress och telefonnummer.

      Läs mer
    • Skyddsjakt och jakt på stora rovdjur

      Alla stora rovdjur är i dag fredade. Naturvårdsverket, och i vissa fall länsstyrelserna kan med stöd av jaktlagstiftningen besluta om skyddsjakt för att förebygga och minska skador som rovdjuren orsakar på tamdjur.

      Läs mer
    • Statistik över skyddsjakt

      Naturvårdsverket beslutar om skyddsjakt på gråsäl, knubbsäl och stora rovdjur. På de här sidorna ska vi samla statistik över utfallet av skyddsjakten på gråsäl och knubbsäl.

      Läs mer
    • Naturvårdsverkets förslag om rovdjur

      Naturvårdsverket följer hur rovdjurspolitiken fungerar i praktiken och lägger emellanåt förslag om förändringar. Vi får också uppdrag från regeringen att utreda särskilda frågor. Läs om förslagen och utredningarna.

      Läs mer
    • Viltvård

      Viltvård är åtgärder som syftar till att gynna vilda djur och fåglar. Begreppet används ofta om jägares insatser för jaktbart vilt som rådjur, vildsvin och fågel, men det omfattar även insatser av skogsbruket, vägverket och ornitologer.

      Läs mer
    • Regeringsuppdrag om vildsvin

      Det behövs samlade insatser för att kunna begränsa vildsvinens skador i jordbruket och för att minska antalet trafikolyckor, säger Naturvårdsverket i utredningen om vildsvin

      Läs mer
    • EU vill ha synpunkter på säljakt

      Är metoderna för säljakt tillräckligt bra ur djurskyddssynpunkt? Bör djurskyddsskäl medföra skärpta krav för import och handel med sälprodukter? De frågorna vill EU-kommissionen ha svar på genom en webbenkät. Sista dag för svar är 13 februari, 2008.

      Läs mer
 

Resultat

Nära 279 000 personer jagar i Sverige jaktåret 2006/2007. De har alla betalat viltvårdsavgift och fått jaktkort från Naturvårdsverkets register för jaktkort och jägarexamen.

Kontakta Jaktregistret

jaktregistret@naturvardsverket.se

Telefon: 08-698 85 00
Fax: 08-698 85 10
Postadress: Box 859, 981 28 Kiruna

 
 
  • Sidan senast uppdaterad: 2008-01-30
  • Senast kontrollerad: 2008-02-07