Många verksamheter påverkar miljön.
Regler och styrmedel skyddar den.

 
 

Efterbehandling av förorenade områden

2 män i skyddsmask. Bild: Helena FürstUtvecklingen av Sverige som industriland har efterlämnat ett stort antal områden som innehåller föroreningar. Områdena är så förorenade att de riskerar att skada miljön och människors hälsa. Det är framförallt tidigare industrier som har lämnat giftiga ämnen kvar i mark eller vatten.

 

På flera håll i landet är idag de förorenade områdena ett större miljöhot än de pågående miljöfarliga verksamheterna. För att få en giftfri miljö är det viktigt att hitta alla dessa områden. De behöver undersökas, riskbedömas och efterbehandlas på ett lämpligt sätt.

Naturvårdsverket är den centrala myndighet som leder arbetet med efterbehandling av förorenade områden i Sverige. Det är en del av arbetet med att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.

    • Miljökvalitetsmål för förorenade områden

      Åtgärder skall under åren 2005 – 2010 ha genomförts vid så stor andel av de prioriterade förorenade områdena att miljöproblemet i sin helhet i huvudsak kan vara löst allra senast år 2050.

    • Tillsyn över förorenade områden

      Tillsynsmyndigheterna har ett ansvar för att driva krav på sanering och efterbehandling av förorenade områden där det finns ansvarig verksamhetsutövare eller fastighetsägare.

    • Finansiering av efterbehandling

      Ett förorenat område kan följa ett av två skilda spår på sin väg mot efterbehandling. Om ingen ansvarig för området finns kan efterbehandling ske med statlig finansiering. När en ansvarig finns är det denna som genomför efterbehandlingen.

    • Riskbedömning

      Bedömning av risker med förorenade områden går ut på att identifiera och kvantifiera riskerna för människa och miljö. Naturvårdsverket har valt att identifiera tre nivåer; riskklassning, förenklad riskbedömning och fördjupad riskbedömning.

    • Naturvårdsverkets vägledning

      En av Naturvårdsverkets viktigaste roller är att vägleda. Vår vägledning omfattar olika faser från inventering till avslutning av ett efterbehandlingsprojekt.

    • Lagstiftning om efterbehandling

      I miljöbalkens tionde kapitel finns bestämmelser om ansvar för utredning och efterbehandling av områden som är så förorenade att det kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

 

Resultatrutan

Nu har man identifierat drygt 80 000 områden i landet som potentiellt förorenade och vi bedömer att identifieringsarbete i princip är klart. 15 000 objekt har riskklassats och 55 000 branschklassats. Arbete pågår för fullt med att inventera och därefter, vid behov utreda och efterbehandla de förorenade områdena som bedömts utgöra risk för miljön eller vår hälsa.

  Läs mer om läget i landet

Förorenade områden och fysisk planering

Bild på rapport "Förorenade områden och fysisk planering"

Markföroreningar ges ofta för lite fokus i den fysiska planeringen. Frågan väcks alltför sent i samband med planering och bebyggande av förorenade områden. Ta del av detta samarbetsprojekt mellan Naturvårdsverket och Boverket.

 
 
  • Sidan senast uppdaterad: 2007-08-09
  • Senast kontrollerad: 2007-03-19