Välkommen ut i naturen!

 
 

Världsarv med höga naturvärden

Sverige har fjorton världsarv. Tre av dem har mycket höga naturvärden. Ett område utses till världsarv för att det anses vara så ovärderligt för mänskligheten att det ska skyddas och bevaras för all framtid. Sverige har nu blivit medlem i  världsarvskommittén där nya världsarv beslutas.

Sverige har blivit invalt i kommittén som bland annat beslutar om nya världsarv. Det skedde vid UNESCOS möte i Paris. Vi var en av sju nya länder i kommittén som har medlemmar från 21 länder. 
Sveriges ledamöter är Inger Liliequist, Riksantikvarieämbetet, och Rolf Löfgren, Naturvårdsverket.  

Vad är ett världsarv?

Ett världsarv är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett unikt sätt berättar om jordens och människans historia. De är natur- eller kulturminnen som är av enastående universellt värde.

På världsarvslistan finns många av jordens vackraste och mest skyddsvärda naturområden inskrivna. Storslagna Grand Canyon med sina svindlande, bråddjupa raviner, de omskrivna Galápagosöarna med sitt fantastiska djurliv, de spektakulära Victoriafallen och Stora Barriärrevet med sin unika biologiska mångfald som breder ut sig mil efter mil under vattenytan är några exempel.

UNESCO:s världsarvslista ger våra svenska världsarv samma status – områden av enastående universellt värde och omistliga för mänskligheten.

Sverige har fjorton världsarv. Tre av dessa har mycket höga naturvärden – Laponia i Lappland, Höga Kusten vid Bottenhavet och Södra Ölands odlingslandskap.

Världsarvslistan

Världsarvslistan grundar sig på FN-organet UNESCO:s konvention till skydd för världens natur- och kulturarv, som antogs 1972.

Sverige undertecknade konventionen 1984 och har i och med det – tillsammans med mer än 160 andra nationer – frivilligt åtagit sig att skydda de egna världsarven för all framtid. Vi ska också att stödja andra länder i deras ansträngningar för att ta hand om sina världsarv.

Världsarvslistan innebär att särpräglade naturområden har samlats i ett globalt nätverk. Det ger jordens naturvetenskapliga och estetiska skyddsvärden större tyngd och uppmärksamhet.

År 2006 innehåller världsarvslistan 812 objekt, av dessa är 628 kulturarv, 160 naturarv och 24 en blandning av båda typerna.

Kriterier för naturarv

UNESCO:s Världsarvskommitté fattar beslut om ett naturområde ska klassas som naturarv och läggas till den prestigefyllda världsarvslistan. Minst ett av följande fyra kriterier måste uppfyllas:

  1. geologi: enastående exempel på synliga utvecklingsstadier i jordens historia, pågående bildning av landformer eller tydliga geologiska strukturer i landskapet
  2. ekologi: enastående exempel på pågående ekologiska och biologiska processer som utvecklar växt- och djursamhällen samt ekosystem på land, i sötvatten, kustvatten och hav
  3. naturskönhet: enastående naturfenomen eller landskap med exceptionell naturskönhet
  4. hotade arter: viktiga naturliga livsmiljöer lämpliga för att skydda biologisk mångfald, vilket också inkluderar hotade arter av enastående, universellt värde för forskning och naturskydd

Mer information:    

 

Varför nationalpark?

Nationalparker är ett sätt att skydda natur. I Sverige finns flera former. 

Läs mer om skyddsformer 

Allemansrätten

I nationalparker och andra skyddade områden kan allemansrätten vara begränsad, men friheten kan också vara större.

Läs mer om allemansrätten    

 
 
  • Sidan senast uppdaterad: 2007-10-26
  • Senast kontrollerad: 2007-10-25