Naturvård för människan och naturen

 
 

Detta är naturvård

Man inventerar skog Foto:Alf LinderheimDen moderna naturvården handlar om både människan och naturen, om såväl bevarande som nyttjande av naturen. Läs om grunderna för naturvården: konventionerna, skyddsformerna, delaktigheten, finansieringen och vem som gör vad.  

    • Människan och naturen

      Naturvårdens uppgift handlar både om att skydda värdefulla områden och arter och att möta människans behov att nyttja naturen och allt som naturen ger. Människan och naturen är dagens ledord.

      Läs mer
    • Skötsel för människa och natur

      Ett led i den lokala förankringen av naturvårdsarbetet är att lokala företag och markägare får uppdrag inom naturvården. De får därmed del av de resurser som staten satsar på naturvård.

      Läs mer
    • Så finansieras naturvården

      Anslaget för biologisk mångfald har ökat kraftigt under 2000-talet. Många nya insatser för naturvården finansieras, till exempel åtgärder för hotade arter. Den största andelen av anslaget går till markägare för skyddet av områden som naturreservat och nat

      Läs mer
    • Lokal delaktighet och förankring

      Den moderna naturvårdspolitiken är inriktad på människan och naturen. Vi tar hänsyn till människans behov och ska slå vakt om naturens värden. Nu utvecklas metoder för lokal delaktighet och förankring.

      Läs mer
    • Lokala naturvårdssatsningen

      Nästan samtliga kommuner i landet har fått del av den lokala naturvårdssatsningen, LONA. 1 513 projekt genomförs med stöd av 285 miljoner kronor från staten. Se projekten i databasen LONA.

      Läs mer
    • Allemansrättens roll för friluftslivet

      Allemansrätten är en unik möjlighet! Tack vare allemansrätten kan du röra dig nästan överallt i naturen, så länge du inte stör eller förstör. Detta innebär att vi har gott om möjligheter till friluftsliv i Sverige.

      Läs mer
    • Forskning om naturvård

      Forskningsresultat är ett viktigt underlag när vi fattar beslut. Vi finansierar därför forskning inom angelägna områden för vår verksamhet.

      Läs mer
    • Vem gör vad i naturvården?

      Naturvården i Sverige blir alltmer decentraliserad. Många beslut fattas på regional och lokal nivå, medan centrala myndigheter utvecklar strategier och metoder för naturskydd. Här kan du läsa om vad Naturvårdsverket och andra gör.

      Läs mer
 

Utkast till ny nationalparksplan

Naturvårdsverket har tagit fram ett utkast till ny nationalparksplan, där vi föreslår 13 nya nationalparker och att sju av dagens 28 utvidgas. Planen har nu varit ute på remiss.

Utbildningar

Naturvårdsverkets aktuella utbildningar och konferenser

Kartverktyget: Information om Sveriges skyddade områden.

 
 
  • Sidan senast uppdaterad: 2007-08-15
  • Senast kontrollerad: 2007-08-15