Logo Naturvårdsverket

Naturvårdsverket är registrerat enligt EMAS och certifierat ISO 14001.

Naturvård för människan och naturen

 
 

Stockholm kan få sin första stora nationalpark i skärgården 

Naturreservaten Bullerö, Långskär och Långviksskär bör ingå i Nämdöskärgårdens nationalpark. Det är lättillgängliga och vackra ögrupper i yttersta havsbandet och mellanskärgården i Värmdö kommun.

Nämdöskärgården finns med som en av tre skärgårdar på förslag till nationalpark i Naturvårdsverkets förslag till ny nationalparksplan. Totalt föreslås 13 nya nationalparker och utvidgning av 7 av dagens 28 nationalparker.

Omfattning

Den föreslagna nationalparken omfattar Bullerö och Långviksskärs naturreservat i Värmdö kommun, Stockholms län. Totalarealen är 9 200 hektar, varav 850 hektar är land.

Naturvårdsverkets bedömning

Nämdöskärgården har mycket höga kvalitéer som oexploaterad, representativ skärgård och marint landskap med zonering från mellan- till ytterskärgård. Området har bättre förutsättningar att ta emot besökare än de flesta skärgårdar av denna höga kvalitet. Sammantaget är området väl värt att inrätta som nationalpark i Stockholms skärgård.

Söder om Långviksskärs naturreservat ligger Biskopsö naturreservat, som liksom den föreslagna nationalparken har mycket höga naturvärden. Även huvuddelen av denna arkipelag bör på sikt ingå i nationalparken.

Nämdöskärgården Foto: Rolf LöfgrenFoto: Rolf Löfgren 

 

Från Nämdö till öppet hav

Den föreslagna nationalparken består av två ögrupper i det yttersta havsbandet samt av en tredje grupp i den anslutande mellanskärgården. Totalt ingår mer än 1 000 öar och kobbar utspridda på en yta av nära 100 kvadratkilometer

Vattendjupet varierar från som mest 6 meter runt öarna till 25 meter i de mer öppna vattenområdena. En del större öar har ganska brant och hög topografi, men liksom i andra skärgårdar är det främst låga öar, skär och kala, slipade hällar.

Värdefull marin miljö

Sandbankar, hårdbottnar, grundområden, växtplatser för kransalger och trösklade vikar hör till de värdefulla miljöerna. Fågellivet är rikt. Här finns ejder, svärta, småskrake, vigg, tordmule, tobisgrissla, roskarl, labb, tärnor, måsar och trutar. Även havsörn förekommer regelbundet.

På land finns sångare som näktergal och svalor. Gråsäl förekommer främst inom ett sälskyddsområde i södra delen.

Få bofasta

Liksom flertalet utskärgårdar har detta område nyttjats som fiskeskär och här har också funnits jordbruk, men spåren av detta är få. Lövskogen har återtagit odlingsmarker och endast små ängar intill bevarade bosättningar hävdas fortfarande.

För att vara ytterskärgård i Stockholm är det här området ovanligt lättillgängligt. Avståndet till den mer skyddade mellanskärgården är kort. Båtfarare kan relativt lätt färdas och hitta naturhamnar inom denna stora arkipelag.

Särskilt vackra och för friluftslivet attraktiva delar är bland annat Hallskär, Brunskär-Ormskär. På Bullerön finns ett naturum och denna ö är den mest besökta i området.

Markanvändning

Hela området är avsatt som naturreservat. Det används för friluftsliv, fiske och i mycket begränsad omfattning för jakt. Marken ägs av Naturvårdsverket samt av stiftelse och enskilda.

Kontakt: Rolf Löfgren, rolf.lofgren (a) naturvardsverket.se 

 
 
  • Sidan senast uppdaterad: 2007-06-28
  • Senast kontrollerad: 2007-08-28