Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta
 

Humanistinen tiedekunta

Tietoa tiedekunnasta:

Kanslian yhteystiedot:

Fabianinkatu 33, 2. kerros
Humanistinen tiedekunta
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: (09) 1911 (vaihde)
Telefax: (09) 191 23100
Peruskoulutus:
hum-info(at)helsinki.fi
Jatko-opinnot:
hum-postgrad(at)helsinki.fi

Opiskelijapalvelut avoinna:
ma klo 12–16, ti–to klo 10–14
pe suljettu
Hallintopalvelut ja jatko-opintoasiat:
ma–pe klo 9–15.45

WebOodiWebOodi


Opiskelu

Kuva

Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta on Suomen vanhin ja suurin humanistisen opetuksen ja tutkimuksen yksikkö. Opiskelijoita tiedekunnassa on yhteensä noin 8000. Tieteenalarakenteeltaan ja kansainvälisiltä yhteyksiltään tiedekunta on monipuolisin maassamme. Opiskeltavia aineita on lähes 80, joista reilut 50 voi olla tutkinnossa pääaineena. Muita tiedekunnan aineita voi opiskella sivuaineina.

Opiskelu humanistisessa tiedekunnassa on perinteisesti suhteellisen vapaata. Opiskelijat voivat esimerkiksi valita tutkintonsa sivuaineita pitkälti oman kiinnostuksensa mukaan. Tiedekunnassa on myös aloja, joissa opinnot ovat tiukemmin säädeltyjä, kuten käännöstieteet tai aineenopettajien koulutus.

Opetus ja opinnot etenevät opintojaksoina, joiden laajuus ja suoritustavat vaihtelevat. Usein saman opintojakson voi suorittaa monella eri tavalla, esimerkiksi osallistumalla luennoille, kirjoitustehtävillä tai tenttimällä kirjallisuutta. Opintojaksojen sisällöistä, tavoitteista, laajuuksista ja suoritustavoista kerrotaan oppiaineiden tutkintovaatimuksissa. Opintojaksot muodostavat opintokokonaisuuksia, esim. perusopinnot, joiden koostumus on määritelty tutkintovaatimuksissa. Opiskelijan tulee hakea kokonaismerkintä laitokselta heti, kun kaikki opintokokonaisuuteen vaadittavat opintojaksot on suoritettu.

Opintojaksojen laajuus määritellään opintopisteinä. 60 opintopistettä vastaa yhden lukuvuoden kokopäiväistä opiskelua (1600 h). Yhdellä opintopisteellä tarkoitetaan keskimäärin 27 tunnin työtä opintojen tavoitteiden saavuttamiseksi. Vanhassa tutkintojärjestelmässä opintojaksojen laajuus määritellään opintoviikkoina. Yhdellä opintoviikolla tarkoitetaan keskimäärin 40 tunnin työtä opintojen tavoitteiden saavuttamiseksi. Opiskelijat ovat kuitenkin erilaisia siinä, kuinka paljon he haluavat tai joutuvat käyttämään aikaa tietyn opintojakson suorittamiseen. Joka tapauksessa olennaisinta on oppiminen ja työn laatu, ei ajan kuluminen sinänsä.


Opetusajat

Uusien opiskelijoiden (kandidaatin tutkintoa suorittavat) pakolliset orientoivat opinnot alkavat viikolla 35, maanantaina 27.8.2007.

Lukuvuoden 2007–2008 opetusperiodit

  • Syyslukukausi, I periodi, 7 viikkoa: 3.9.–21.10.
  • Väliviikko (tauko kontaktiopetuksessa):22.–28.10.
  • Syyslukukausi, II periodi, 7 viikkoa: 29.10.–16.12.
  • Kevätlukukausi, III periodi, 7 viikkoa: 14.1.–2.3.
  • Väliviikko (tauko kontaktiopetuksessa): 3.–9.3.
  • Kevätlukukausi, IV periodi, 7 viikkoa: 10.3.–4.5.

(IV periodi jakautuu poikkeuksellisesti 8 viikolle, koska pääsiäisen aikana 20.–26.3. on tauko kontaktiopetuksessa.)

Opettajien vastaan­ottoja järjestetään 1.9.–31.5. Jos opetuksessa on em. ajoista poikkeavia aikoja, ilmoitetaan siitä opetuksen yhteydessä. Huom! Periodien välisten kontaktiopetuksen taukojen aikana muu toiminta kuten ohjaus, opettajien vastaanotot ja tentit toimivat normaalisti. Kontaktiopetuksen väliviikkojen tarkoituksena on rytmittää opetusta ja opiskelua niin, että opettaja ja opiskelija voivat valmistautua seuraavaan opetusjaksoon. Opiskelijalle väliviikko on hyvää aikaa esim. rästiin jääneiden opintojen ja seminaaritöiden tekemiseen sekä muuhun itsenäiseen opiskeluun. Opettajat käyttävät väliviikkoa mm. opiskelijoiden oppimisen arviointiin ja seuraavan periodin opetuksen suunnitteluun.

Yliopiston lukuvuoden avajaiset ovat maanantaina 10.9. klo 12 yliopiston juhlasalissa. Tilaisuus on kaikille avoin. Käännöstieteen laitoksen avajaiset pidetään Kouvolassa maanantaina 3.9. klo 10 päärakennuksen ala-aulassa.

Myös kesällä on mahdollista ja kannattaa opiskella. Humanistinen tiedekunta järjestää kesällä kaksi tiedekuntatenttiä, ja sen lisäksi muutamat laitokset järjestävät omia kesätenttejään. Voit myös sopia oppiaineessasi muista kesän aikana tehtävistä suorituksista esim. kirjallisista töistä. Lisäksi Helsingin yliopiston avoin yliopisto järjestää kielikursseja ja useiden oppiaineiden tutkintovaatimusten mukaista kesäopetusta. Avoimen yliopiston kesäopetus on perustutkinto-opiskelijoille maksutonta. Lisätietoja saa avoimesta yliopistosta: