Ilta-Sanomat
Asuminen Jutut
IS:n sivuiltaKoko netistä
Haun tuottaa 
 
 
Tatu Lertola
Monelta opiskelupaikan saaneelta puuttuu vielä asunto.

Opiskelijoiden jokavuotinen asuntohässäkkä alkoi taas - entistä pahempana.

Mistä koti opiskelijalle?

28.08.2008 06:30

 Opiskelupaikka olisi, mutta asunto puuttuu. Tämä tilanne on tuttu monella opiskelijalle tänä syksynä. Ja kiire tulee, sillä yliopistot aloittavat syyskautensa 1.9.

Pieniä soluasuntoja on jonkin verran tarjolla, mutta asuntosäätiöiden tarjoamat edulliset yksiöt ja kaksiota ovat kiven alla. Vaikein tilanne on etelän suurissa yliopistokaupungeissa, joissa ensimmäisen vuoden opiskelijan on käytännössä hankittava yksiö vapailta vuokramarkkinoilta.

Tiedot selvisivät IS:n tekemästä soittokierrokselta opiskelija-asuntosäätiöille. Näiden säätiöiden kautta suurin osa opiskelijoista löytää tavallisesti ensimmäisen oman asuntonsa. Kaikille kotia ei kuitenkaan tänä syksynä löytynyt.

- Asunnon hakijoita on nyt kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Tämä näkyy pitempinä jonotusaikoina, sillä asuntojemme määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa, kertoo toimitusjohtaja Heikki Valkjärvi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöstä (HOAS).

HOAS on 8 200 vuokrattavalla asunnollaan Suomen suurin opiskelijoiden asuntovälittäjä. Säätiön toimistolla Helsingin Kampissa on viime aikoina ollut vipinää, sillä vuokra-asuntojen hinnat vapailla markkinoilla ovat nousseet liian korkeiksi opiskelijoille. - Omistusasunnot ovat kallistuneet ja nostaneet myös vuokratason korkealle. Tämä taas on kasvattanut meidän suosiotamme. Opiskelija-asunto on nyt entistä selvimmin edullisin asumismuoto, Valkjärvi sanoo.

Omistusasuntojen kova hinnannousu on myös hidastanut opiskelija-asuntojen luonnollista kiertoa. Kun edulliseen vuokra-asuntoon on kerran päästy, siitä ei haluta hevillä luopua.

- Ihmiset ovat tulleet varovaiseksi omistusasuntojen hankinnassa. Vuokralla halutaan nyt asua mahdollisimman pitkään, Valkjärvi vahvistaa.

Sama ilmiö näkyy kaikissa suuremmissa kaupungeissa. Aluksi opiskelija asuu vuokrasolussa, sitten yksiössä ja lopuksi mahdollisimman pitkään pienessä perheasunnossa.

- Soluihin pääsee parhaiten, sillä vaihtuvuus on hyvä. Yksiöistä ja kaksioista ihmiset eivät sitten yhtä hanakasti luovukaan, Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Timo Lehto sanoo.

Hänen mukaansa opiskelijoiden asuntotilanne on Tampereella kohtuullinen.

- Keskustan kohteisiin on useiden kuukausien jonoja, mutta kauemmas pääsee suhteellisen helposti.

Paras asuntotilanne on Vaasassa, josta löytyy niin vapaita soluasuntoja kuin kaksioitakin. - Meillä on asuntoja tyhjillään ympäri vuoden, Vaasan opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Jorma Vehkaperä kommentoi.

Hänen mukaansa Vaasaan on viime vuosina valmistunut tarvetta enemmän asuntoja.

- Asuntomessut ja muut suuret rakennusprojektit näkyvät suoraan kaupungin asuntotilanteessa. Nyt tänne mahtuisi enemmänkin opiskelijoita.

Vaikka opiskelijoiden asuntotilanne onkin etelässä kiristynyt, asuntopula saattaa pian helpottaa. Tutkintouudistuksen myötä yliopistokaupungeissa on tänä kesänä valmistunut ennätysmäärä maistereita. Opintojen päättyminen merkitsee jäähyväisiä sekä opinahjolle että opiskelija-asunnolle.

Valkjärvi kuitenkin kiistää, että Helsingissä olisi parhaillaan meneillään valmiiden maistereiden joukkokarkotus.

- Ei meillä mitään puhdistusoperaatiota ole käynnissä, Valkjärvi naureskelee.

- Toki tarkistamme säännöllisesti, että asukaamme täyttävät kriteerimme. Opiskelija-asuntojen tarkoitus on kuitenkin tukea opiskelijoiden asumista, Valkjärvi sanoo.

 
 
 

KOTIMAA

ULKOMAAT

VIIHDE

URHEILU

TALOUSUUTISET

HS.fi UUTISET

 

Nyt puuhaamaan!

Puuhaamo.fi on jokaisen käsistään kätevän foorumi hyvien neuvojen ja ohjeiden jakamiseen ja lukemiseen. Tule sinäkin puuhaamaan vaikkapa parvekelaatat tai vintin lisäeristys!
Puuhaamoon!Näin eristät kylmän ullakonTee itse puulattia parvekkeelleKirjahylly ja pöytä yli jääneistä Leca-harkoistaPikkukoiralle talvitakki vanhasta sukasta

Oikotie asunnot