Gå direkte til innhold [access key = i] Gå direkte hovedmeny [access key = h] Gå direkte til kontaktinformasjon [access key = k]

Samarbeid og prosjekt

Språkrådet deltar i nasjonale, nordiske og internasjonale prosjekt og samarbeidstiltak på IKT-området.

IKT-arbeidet i Norge henger sammen med det som skjer i Norden og internasjonalt på området, og da særlig i EU. Her vil vi omtale relevante norske, nordiske og internasjonale prosjekt, initiativ og politiske dokument.

 

SMUDI
Stemmestyring i multimodal dialog  er et norsk prosjekt (SMUDI-prosjektet) der en forsker på hvordan kombinasjoner av ulike former for samhandling mellom menneske og maskin (multimodale dialoger) kan gjøre IKT mer tilgjengelig, effektiv og forståelig. Prosjektet har som mål å gjøre det enklere for personer med nedsatt funksjonsevne å bruke IKT.

SMUDI-prosjektet er tverrfaglig, støttes av programmet VERDIKT i Norges forskningsråd og pågår i perioden 2007 til 2011. Prosjektet ledes av MediaLT AS. Språkrådet er representert i styringsgruppa for prosjektet, og du kan lese mer om det her: http://www.medialt.no/?pageId=280.

Nordisk arbeidsgruppe for språkteknologi
Dette er en arbeidsgruppe som språknemndene i Norden – deriblant Språkrådet – har utnevnt. Arbeidsgruppa gir råd og innspill til språknemndene når det gjelder strategiske og politiske problemstillinger på språkteknologiområdet og arrangerer årlig et nordisk seminar. Seminarene har vært holdt fra 2005, og rapporter fra dem ligger på arbeidsgruppas nettsider. Norsk medlem er Torbjørg Breivik i Språkrådet.

Det langsiktige målet for samarbeidet er:

  • å styrke språknemndenes innflytelse over språkteknologiske produkt og de konsekvensene det får for skriftnormene og språkbruken
  • å medvirke til at nordisk språkteknologi holder en høy språklig kvalitet
  • å medvirke til at viktig teknologi utvikles og gjøres tilgjengelig for språkene i Norden og tilpasses grupper med spesielle behov selv om det ikke lønner seg kommersielt
  • å fremme samarbeidet mellom språknemnder, forskning og industri i Norden

Du kan lese mer om gruppas arbeid på nettsidene til nordisk arbeidsgruppe for språkteknologi.   

Arbeidet i gruppa har blant annet resultert i en såkalt vismannsrapport til Nordisk ministerråd. Vismannsrapporten tar til orde for at Norden bør ha som strategi å bli ledende i Europa på språkteknologi, og påpeker at dette er mulig dersom miljø i de nordiske landene samarbeider tett. Her kan du lese et kort sammendrag, et litt lengre og hele rapporten.

På nettverksmøtet for språknemndene i 2007 fikk gruppa i oppdrag å undersøke om det var mulig å lage en teknisk løsning som gjør at man kan søke i hverandres svardatabaser. En pilotversjon av en slik løsning vil ble presentert på nettverksmøtet i Borgå i september 2009.

Arbeidsgruppa har også hatt egne workshops på NoDaLiDa 2009 og på Nordterm 2009. Rapportene fra disse finner du her.

CLARIN
CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure) har som mål å lage en standard for digitale arkiv med skriftlige kilder for forskning innenfor samfunnsfag og humaniora i Europa. En del av dette arbeidet er å gjøre språkteknologiske verktøy tilgjengelige for forskerne. Man skal også kunne tilby forskere i samfunnsfag og humaniora uten teknisk bakgrunn, en nettbasert tjeneste som gjør det mulig å hente ut og sammenstille komplekse data til egen forskning.

Det norske arbeidet blir koordinert av Forskningsrådet. Universitetene vil delta aktivt i arbeidet. Det er i tillegg opprettet et nettverk av kontaktpersoner som Språkrådet er med i. Les mer om CLARIN på nettsidene http://www.clarin.eu og http://ling.uib.no/clarin/. Språkrådet er norsk representant i CLARIN-gruppa som arbeider med opphavsrettigheter, og følger ellers spesielt nøye arbeidet med standardisering av språkressurser.  

FlaReNet
FlaReNet er et europeisk initiativ som fyller ut CLARIN-prosjektet ved å rette sitt arbeid spesifikt mot å utvikle politiske strategier for språkteknologisk satsing i Europa. FLaReNet tar mål av seg til å bli et nettverk som kan gi innspill og råd til EU om framtidige prioriteringer og anbefalinger på språkteknologiområdet. Norge er invitert til å bli med i dette arbeidet, og Språkrådet er Norges medlem i FlaReNet og fungerer som kontaktorgan for initiativet i Norge.

Nordisk Sprogteknologi – forskningsprogram 2000–2004
«Nordisk språkteknologi» var et forskningsprogram finansiert av Nordisk ministerråd i København og administrert av Nordisk Forskerutdanningsakademi (NorFa). Det ble blant annet etablert et nordisk program for doktorgradsutdanning innen språkteknologi, der ulike miljø tilbyr ulike deler av gradsutdanningen. Programmet gikk parallelt med det norske KUNSTI-programmet i Norges forskningsråd. Språkrådet var en av tre norske deltakere i NorDokNet, som dokumentasjonsdelen ble kalt. Du finner mer informasjon her: Norsk dokumentasjonssenter for språkteknologi


Sist oppdatert: 9. september 2009

Utviklet av Gazette