Overheden > 

Gevaarlijke stoffen

ProRail beheert het Nederlandse spoorwegnet, maar bepaalt niet wat er precies vervoerd wordt. Dat is de verantwoordelijkheid van de vervoerder. Op grond van de Spoorwegwet moet ProRail iedere vervoerder die voldoet aan de veiligheidseisen toelaten op het spoornet.
Om het goederenvervoer over het spoor nog veiliger te maken hebben ProRail en de goederenvervoerders een veiligheidsagenda ontwikkeld. Hierin staan concrete veiligheidsmaatregelen zoals controles, ontsporingdetectie en het meten van wielconditities en gewicht van goederentreinen om gebreken vroeg te kunnen ontdekken.

Lees de veiligheidsagenda >>

Gevaarlijke stoffen

Bij de verdeling van de vervoerscapaciteit zorgt ProRail dat het treinverkeer binnen de wettelijke normen blijft van het vervoer van gevaarlijke stoffen. ProRail werkt samen met de overheid, goederenvervoerders, verladers en producenten om afspraken te maken over op welke routes gevaarlijke stoffen mogen worden vervoerd en welke risicoreducerende maatregelen nodig zijn.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt met andere ministeries, gemeenten, provincies en tal van andere organisaties (waaronder ProRail) aan een Basisnet voor transport van gevaarlijke stoffen over spoorwegen, vaarwegen en rijkswegen. Dit routenetwerk heeft gevolgen voor transport, economie en ruimtelijke ordening in Nederland. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die via het spoor vervoerd mag worden en tot waar er gebouwd mag worden rondom het spoor. Deze afspraken worden in een wet vastgelegd die naar verwachting in 2013 in werking treedt. Voor emplacementen waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen is de Wet Milieubeheer van toepassing. Zo moet het emplacement afgeschermd en beveiligd worden.

Kijk op de website van Rijskoverheid voor meer informatie over het Basisnet

De risicokaart laat de risico's in en rond uw gemeente, waaronder die van spoorwegen en emplacementen: http://www.risicokaart.nl