Publiek > Blog > 

Blog

Overwegstoring


Rijk van Lent - 6 november 2012

Mijn beste vriend is dit jaar verhuisd van een appartement in Dieren naar een verbouwde boerderij net buiten Eefde, een dorp tussen Zutphen en Deventer. Bij deze boerderij hoort een hectare of 5 aan weiland, grenzend aan het spoor en met uitzicht op een overweg. De aanwezigheid van het spoor in zijn ‘achtertuin’ is regelmatig onderwerp van gesprek. Laatst stuurde hij mij een sms: “Nou is het wel weer leuk geweest, ze mogen stoppen met toeteren, hoor…”. Ik heb ‘m gevraagd wat er aan de hand was. “Al uren rijden alle treinen hier stapvoets door de tuin, gaan toeterend over de overweg en rijden dan weer verder.”
Ik heb hem uitgelegd dat deze machinisten een “aanwijzing” voor deze overweg hebben gekregen van de treindienstleider en dat hier verschillende oorzaken voor kunnen zijn. Door de aanwijzing mogen machinisten maximaal 10 kilometer per uur rijden op de overweg, moeten ze herhaaldelijk toeteren en extra goed letten op wegverkeer.

Als een overweg 5 minuten dicht ligt, komt er een signaal binnen bij de treindienstleider van de ProRail verkeersleiding, om aan te geven dat er een potentieel gevaar is ontstaan: na 5 minuten is het risico dat wegverkeer de gesloten overweg oversteekt te groot. Alle machinisten die deze overweg moeten berijden, krijgen dan een “aanwijzing” van de treindienstleider.

Maar waarom ligt een overweg dan zo lang dicht? Dit kan zijn door drukte op het spoor. Als in beide richtingen veel treinen rijden, kan een overweg simpelweg niet de tijd krijgen om open te gaan. Dit heet in vaktaal ‘overwegstoring door treinopvolging’. Een andere oorzaak kan een defect in de overweg zijn of aan onderdelen van het spoor die eraan gerelateerd zijn. Ook een gestrande trein kan zorgen dat een overweg dicht blijft. In het geval van de storing in Eefde, bij mijn vriend in de achtertuin, bleek de oorzaak een defecte kabel onder de grond te zijn. Na herstel keerde de rust snel weer terug.