WO-II Geroofde Judaica

Database met vermiste voorwerpen en voorwerpen van onbekende herkomst

Het Joods Historisch Museum doet vanaf 2000 onderzoek naar de geschiedenis van zijn collectie. Deze werd in 1943 door de Duitse bezetter in beslag genomen en naar Duitsland gevoerd. De voorwerpen die in 1946 via het Amerikaanse Central Collecting Point (CCP) in Offenbach naar Nederland terugkwamen, vormden na de heropening van het museum in 1955 de basis van de naoorlogse collectie.

Amerikaanse soldaat, met voorwerpen van het Joods Historisch Museum, gevonden in een kluis in Hungen, 1945. Foto Lincoln Kirstein Collection Uit het onderzoek is gebleken dat een aantal van de naar Duitsland weggevoerde voorwerpen wordt vermist. Het Joods Historisch Museum is op zoek naar hun verblijfplaats. In de naoorlogse collectie bevinden zich bovendien objecten waarvan geen herkomstgegevens bekend zijn. Het is waarschijnlijk dat een aantal afkomstig is van andere geroofde collecties en via het CCP in het Joods Historisch Museum terecht is gekomen.
In de huidige collectie bevinden zich tevens voorwerpen van vooroorlogse bruikleengevers. Het Joods Historisch Museum is op zoek naar de eigenaren of hun erfgenamen.

U kunt de database doorzoeken op vermiste objecten uit de vooroorlogse collectie en op voorwerpen in de huidige collectie zonder herkomstgegevens.

Klikt u hier voor gegevens over het gebruik van de database.

Voor vragen of het geven van informatie over voorwerpen, kunt u contact opnemen met het Joods Historisch Museum.

Conform de internationale afspraken ten aanzien van voorwerpen die tijdens of na WOII werden geroofd,  worden culturele instellingen geacht herkomstonderzoek te doen naar voorwerpen uit hun collecties en de gegevens open te stellen voor het publiek.

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl