Logo Naturvårdsverket

Naturvårdsverket är registrerat enligt EMAS och certifierat ISO 14001.

Naturvård för människan och naturen

 
 

Sankt Anna skärgård föreslås bli nationalpark

Sankt Anna är en av tre skärgårdar i Sverige som bör bli nationalpark. Denna finskurna övärld med oräkneliga kobbar och skär har en säregen, vacker karaktär och höga biologiska värden.

Därför har Naturvårdsverket fört upp Sankt Anna i förslaget till ny nationalparksplan. Totalt föreslås 13 nya nationalparker och utvidgning av 7 av dagens 28 nationalparker.

Omfattning

Området ligger i en central del av Östergötlands ytterskärgård i Söderköpings kommun. Det sträcker sig från Missjö i söder till Lammskär i norr och omfattar totalt ca 10 000 hektar, varav 400 hektar land. Omkring en fjärdedel av ytan är avsatt som naturreservat. Åtskilliga delområden är fågelskyddsområden.

Naturvårdsverkets bedömning

Sankt Annas skärgård är välkänd för sin attraktiva och ursprungliga karaktär. Området har höga biologiska och geovetenskapliga värden såväl på land som i den marina miljön. Det är liksom Bulleröområdet i Stockholms skärgård i huvudsak ett ytterskärgårdsområde. Det har dock egna och delvis annorlunda kvalitéer som väl motiverar bildandet av en nationalpark.

Sankt Anna Foto: Rolf LöfgrenFoto: Rolf Löfgren 

 

Oräkneliga kobbar och skär

Sankt Anna skärgård består av gnejsgraniter och ådergnejser med ojämn struktur. Detta tillsammans med att det finns tätt liggande sprickor i berggrunden har gett upphov till en mycket finskuren övärld med ett närmast oräkneligt antal små kobbar och skär samt relativt få större öar. Denna säregna skärgård har få motsvarigheter i Östersjön.

Den föreslagna nationalparken domineras av ytterskärgårdens sparsamt björkbeväxta öar och de helt kala klipporna.

Flora och fauna

Här finns intressanta botaniska lokaler, främst på öar med vitfågelkolonier. Den kväverika spillningen ger upphov till en speciell och artrik flora av bland annat klibbglim, vejde, dansk skörbjuggsört, gräslök, kustvänderot, och kärleksört. Orangegul vägglav och grågrön fågelbergbrosklav breder ut sig på de gödslade hällarna.

Marina miljön

Sankt Annas marina miljö domineras av grunda vatten med varierande bottnar. Blåstång finns på hårdbottnar ned till ca 6 meters djup och rödalger ned till 15 meter.

Endast ett 30-tal växtarter har påträffats i området. Här finns gott om ålgräs och kransalgen grönsträfse. Grundområdenas utbredning och deras rika vegetation har sannolikt stor betydelse för lokala fisk- och fågelpoulationer.

Fåglar

Områdets fågelliv domineras starkt av ejder. Andra vanliga andfåglar är svärta, vigg och småskrake. Vidare finns gott om vitfågel. Havsörn ses ofta på näringssök i denna skärgård. Även gråsäl förekommer regelbundet.

Sankt Annas skärgård, och i synnerhet dess centrala del, är grund och svårnavigerad. Området är därmed förhållandevis ostört och har ursprunglig karaktär. De sydliga och västliga delarna är däremot lättåtkomliga, har goda naturhamnar och är mycket attraktiva för det båtburna friluftslivet.

Markanvändning

Området används för fiske, jakt och friluftsliv. Naturreservaten ägs av Naturvårdsverket, övriga delar av enskilda.

Kontakt: Rolf Löfgren, rolf.lofgren (a) naturvardsverket.se

 
 
  • Sidan senast uppdaterad: 2007-06-28
  • Senast kontrollerad: 2007-08-28