Naturvård för människan och naturen

 
 

Våtmarker – insatser för skydd och skötsel

Sverige är med sina drygt 9 miljoner hektar våtmarker – en femtedel av landytan – ett av de länder i världen med mest våtmarker. Våtmarkerna fungerar som reningsverk och är viktiga för vattnets kretslopp. Många växter och djur är beroende av våtmarker under hela eller delar av sin livscykel.

Merparten av Sveriges våtmarker är påverkade av mänskliga ingrepp och omkring en fjärdedel av den ursprungliga arealen har försvunnit genom utdikning och uppodling.

Riksdagen har antagit miljökvalitetsmålet Myllrande våtmarker för att värna våra våtmarker. Biologisk mångfald och kulturhistoriska värden ska bevaras i olika typer av våtmarker i hela landet. Våtmarker ska så långt som möjligt skyddas mot exploatering, så att deras ekologiska och vattenhushållande funktioner finns kvar.

Under de senaste årtiondena har synen på våtmarkerna svängt – från surhål och mygghelveten till myllrande våtmarker. Ökade kunskaper om våtmarkernas funktioner och värden har lett till positiva förändringar i de olika bestämmelser och styrmedel som reglerar skyddet och nyttjandet av våtmarker.

Natura 2000, strandskydd, biotopskydd, ökat sektorsansvar, ändrade bestämmelser gällande markavvattning och stopp för bidrag till dikning har medfört att exploateringen av våtmarker minskat.

    • Våtmarkstyper

      Våtmark är ett samlingsnamn för flera fuktiga och blöta naturtyper. Till våra svenska våtmarker hör myrar, strandmiljöer, sumpskogar, fuktängar, fukthedar och småvatten.

    • Nyttan av våtmarker

      Våtmarker erbjuder en rad tjänster som är till nytta för oss människor. De är också viktiga som livsmiljöer för en mängd växter och djur.

    • Hållbart nyttjande av våtmarker

      Våtmarkernas ekologiska funktioner och kulturhistoriska samband måste uppmärksammas för att nå miljömålet Myllrande våtmarker. Ett landskapsekologiskt synsätt är därför viktigt.

    • Bevarande av våtmarker

      Värdefulla våtmarker ska bevaras för framtiden. Förutom ett hållbart nyttjande av våtmarker och hänsyn till deras värden behövs även långsiktigt skydd och skötsel.

    • Återskapande och restaurering

      Vattenförhållanden och vegetation i våtmarkerna behöver återställas. Våtmarker behöver återskapas, främst i odlingslandskapet.

 

Natura 2000

Tack vare bland annat Natura 2000-nätverket är Sveriges olika våtmarkstyper väl representerade i de skyddade områdena.

Natura 2000 i Sverige

Ramsarområden

Myrarna i tundrans Tavvavuoma nära Treriksröset och flyttfåglarnas rastlokaler vid Falsterbo i södra Skåne har något gemensamt. Båda är internationellt värdefulla Ramsarområden.

Sveriges Ramsarområden

Tillståndet i våtmarkerna

En stor del av de svenska våtmarkerna är starkt påverkade av mänsklig verksamhet.

Tillståndet i och övervakning av våtmarker

Kartverktyget: Information om Sveriges skyddade områden.

 
 
  • Sidan senast uppdaterad: 2007-03-27
  • Senast kontrollerad: 2007-08-09