En bra livsmiljö för människan och allt annat levande,
nu och för kommande generationer.

 
 

Vad är skillnaden mellan nationalparker och naturreservat?

Både nationalpark och naturreservat är rättsliga områdesskydd enligt miljöbalken (1998:808) och syftet är allmänt detsamma - att bevara värdefull natur.

Bestämmelserna om nationalparker finns i 7 kap. 2-3 §§ miljöbalken och i nationalparksförordningen (1987:938).  Nationalpark är en kraftfullare och mera uppmärksammad skyddsform än naturreservat. Nationalparker måste ligga på statligt ägd mark och riksdagen fattar beslut om dem efter medgivande av regeringen. Det skall vara stora orörda områden som representerar svenska landskapstyper.

Mer information om nationalparkerna finns på Naturvårdsverkets webbsidor.
Bestämmelserna om naturreservat finns i 7 kap. 4-8 §§ miljöbalken och förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.

Naturreservat är en mer flexibel skyddsform. Skyddet kan ha flera syften: att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer eller tillgodose behov för friluftslivet. Ett område som behövs för att skydda, återställa eller nyskapa värdefulla naturmiljöer eller livsmiljöer för skyddsvärda arter kan också förklaras som naturreservat.

Naturreservat kan skifta från till ytan små geologiskt eller botaniskt intressanta platser till att täcka större variationsrika områden. Många inrättas för friluftslivet, men det finns exempel på renodlat vetenskapliga naturreservat. Flertalet har dubbla syften. Marken i reservaten är privat eller offentligt ägd, ibland både och. Beslut om naturreservat tas av länsstyrelsen eller kommunen. I beslutet ska också finnas med de inskränkningar i rätten att använda marken som kan behövas för att uppnå syftet.

Läs mer

 
 
 
  • Sidan senast uppdaterad: 2007-08-14