Logo Naturvårdsverket

Naturvårdsverket är registrerat enligt EMAS och certifierat ISO 14001.

Välkommen ut i naturen!

 
 

Färnebofjärden, gränsen mellan Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län

Färnebofjärden är en del av Nedre Dalälven, en säregen älvsträcka i landet, där sjöar, forsar, våtmarker och skogar bildar mosaik. Här ligger även den biologiska norrlandsgränsen – "Limes Norrlandicus" – med det märkliga mötet mellan syd- och nordsvenska växt- och djurarter. Som del av enahanda landskap är nationalparkens natur påfallande vacker med goda möjligheter till spännande naturupplevelser.

Sevärdheter: Det rika fågellivet samt speciella miljöer som älvängar, översvämningsmark, gammelskog och forsar. Utsiktstorn i Skekarsbo.
Areal: 10 100 hektar, varav 4 110 hektar vattenområde.
Inrättad: 1998.
Läge: Söder om Gysinge på gränsen mellan Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län.
Färdtips: Nationalparkens huvudentréer är Sevedskvarn strax söder om Gysinge och Östa Camping. På båda platser finns utomhusutställningar om nationalparkens natur. Vid Sevedskvarn finns även en handikappanpassad naturstig med informationstavlor och vindskydd. Skyltar från riksväg 67 leder in till Sevedskvarn, både från söder och norr via Gysinge. Söder om Tärnsjö finns vägvisning från riksväg 67 till Östa Camping. Utsikstornet i Skekarsbo nås också från väg 67. Ett välbesökt mål är också Tyttboforsarna i nationalparkens västra del.

Flygfoto över Färnebofjärden. Foto: Länsstyrelsen i Västmanlands län

Foto: Länsstyrelsen i Västmanlands län  

 

Nedre Dalälvens natur saknar motsvarighet i landet. I Färnebofjärdens nationalpark finns de flesta av Nedre Dalälvens säregna naturmiljöer. En nationalpark med ett myller av liv i en mosaik av speciella miljöer som strandkärr, älvängar, översvämningsmark och gammelskog.

Dalälvens sträckning från Avesta till Bottenhavet avviker markant från älven uppströms. Här breder den ut sig över det vidsträckta slättlandet i norra Uppland och södra Gästrikland. Stora grunda sjöar skiljs åt genom korta sträckor med forsar.

Vid Färnebofjärden är forsarna orörda. Vårfloden är mäktig vid Tyttbo och Gysinge och ger en inramning samt förstärker områdets karaktär av vildmark. Det flacka landskapet gör att älven under högvatten kantas av stora översvämningsmarker. De periodiska översvämningarna sätter en stark prägel på nationalparkens natur. Färnebofjärdens flikiga kontur omgärdar mer än 200 öar och skär.

I nationalparken blandas syd- och nordsvenska naturförhållanden. Myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär möter lövskog med inslag av ädla lövträd som ek och lind. "Limes Norrlandicus" – den biologiska norrlandsgränsen - ger förutsättningar för ett mycket artrikt djur- och växtliv.

Särskilt fågellivet uppvisar en artsammansättning som saknar motsvarighet i landet - över 100 arter häckar regelbundet. Av skogsfåglar finns samtliga svenska hackspettarter samt flera ugglearter.

Mer information:

 Karta över Färnebofjärden. Illustration: Liberkartor, Stockholm

 Liberkartor, Stockholm

Slaguggla i träd i Färnebofjärdens nationalpark.  Foto: Alf Linderheim/N Foto: Alf Linderheim/N

 

Resultatrutan

Sverige har 28 nationalparker. De första bildades 23 maj 1909.

Varför nationalpark?

Nationalpark är ett sätt att skydda natur. I Sverige finns flera former för naturskydd.

Läs mer om skyddsformerna

Naturum – besökscentrum i naturen

I naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format området. Många naturum har också guidningar, temakvällar och naturstigar att följa med på. Du kan också få tips om utflyktsmål och vandringar. 

Information om landets alla naturum

 
 
  • Sidan senast uppdaterad: 2007-08-22
  • Senast kontrollerad: 2007-08-22