Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta
 

Humanistinen tiedekunta

Tietoa tiedekunnasta:

Kanslian yhteystiedot:

Fabianinkatu 33, 2. kerros
Humanistinen tiedekunta
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: (09) 1911 (vaihde)
Telefax: (09) 191 23100
Peruskoulutus:
hum-info(at)helsinki.fi
Jatko-opinnot:
hum-postgrad(at)helsinki.fi

Opiskelijapalvelut avoinna:
ma klo 12–16, ti–to klo 10–14
pe suljettu
Hallintopalvelut ja jatko-opintoasiat:
ma–pe klo 9–15.45

WebOodiWebOodi


Hallinto - Tiedekuntaneuvosto

Pöytäkirjat

Humanistisen tiedekunnan tiedekuntaneuvoston kokous 9 / pöytäkirja

Aika: 29.8.2006 klo 13.00
Paikka: konsistorin istuntosali

Läsnä:
Dekaani: prof. Aili Nenola

prof. Mirja Saari
prof. Arto Mustajoki 1-17§
prof. Juhani Härmä
prof. Arto Haapala
prof. Ulla-Maija Kulonen
prof. Jyrki Kalliokoski
prof. Terttu Nevalainen
prof. Markku Henriksson
prof. Jaakko Hämeen-Anttila

professori mvs.Panu Pulma
lehtori Aino Kärnä
professori mvs. Kirsi Saarikangas
amanuenssi Eeva Bryk
yliopistonlehtori Susanna Shore
amanuenssi Katarina Koskiranta

opisk. Lari Ahokas
opisk. Noora Hirn
opisk. Juha Hurme
opisk. Katariina Styrman
opisk. Alina Mänttäri

Esittelijät:
hallintopäällikkö Leena Barros
suunnittelija Arto Kilpiö
tiedesihteeri Raija Oikari
opintosihteeri Taina Sampo

tiedottaja Marjo Mansikka



1 §

Kokouksen päätösvaltaisuuden toteaminen.

Kokous on päätösvaltainen, kun puheenjohtajan lisäksi vähintään puolet jäsenistä on läsnä. Opintosuoritusta arvosteltaessa kokous on päätösvaltainen, kun puheenjohtajan lisäksi on läsnä vähintään neljä sellaista jäsentä, jolla on oikeus osallistua päätöksentekoon.

Päätös:

Kokous todettiin päätösvaltaiseksi.

2 §

Esityslistan hyväksyminen

Päätös:

Esityslista hyväksyttiin.

3 §

Asiantuntijoiden kuuleminen

4 §

Ilmoitus- ja keskusteluasiat

Esityslistan liitteenä dekaanin päätöksiä ja muita ilmoitusasioita.

TIEDEKUNNAN TAVOITEOHJELMA- JA LAADUNVARMISTUSSEMINAARI pidetään torstaina 31.8. klo 9–16 Metsätalon salissa 2. Seminaari on tarkoitettu tiedekuntaneuvoston jäsenille, laitosten johtajille ja amanuensseille, laitosten johtoryhmien jäsenille ja muille asiasta kiinnostuneille. Seminaarin tarkempi ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.

RAKENTEELLISEN KEHITTÄMISEN HANKE-ESITYKSET

  • Tiedekunta on hallintoviraston pyynnöstä jättänyt LIITTEENÄ olevan kääntäjänkoulutuksen rakenteellisen kehittämisen hanke-esityksen hallintovirastolle.
  • Valtiotieteellinen tiedekunta on jättänyt LIITTEENÄ olevan hanke-esityksen Etelän poikkitieteisen kulttuuri- ja yhteiskuntatutkimuksen kehittämisestä Helsingin yliopistossa.

Päätös:

Merkittiin.


PROFESSORIN VIRANTÄYTTÖASIAT (hallintopääll. Leena Barros, puh. 191 22349)

5 §

Musiikkitieteen professorin virka. Asiantuntijoiden valinta.

Musiikkitieteen apulaisprofessorin virka on perustettu asetuksella (A 221/1974). Virka on muutettu professorin viraksi rehtorin päätöksellä (93/1998) 1.8.1998 lukien. Virka on täytetty kutsusta 1.12.2001–30.11.2006 väliseksi ajaksi.

Rehtori on 3.1.2006 päättänyt, että viran alaa ei muuteta (rehtorin päätös 002/2006). Kansleri on 30.1.2006 hyväksynyt virantäyttöselosteen viran täyttämistä varten.

Viran alaksi on täsmennetty etnomusikologia.

Virkaa ovat 15.3.2006 päättyneen hakuajan kuluessa hakeneet:

  • Intendentti, FT Johannes Brusila
  • Professori, FT Vesa Kurkela
  • Lehtori mvs., FT Antti-Ville Kärjä
  • Prof., FT Pirkko Moisala
  • Yliopistonlehtori, dosentti, FT Alfonso Padilla
  • Professori, FT Erkki Pekkilä
  • Vanhempi tutkija, dosentti, FT Pekka Suutari

Tiedekuntaneuvosto asettaa virantäyttötoimikunnan, jonka tehtävänä on asiantuntijavalinnan ja virkaehdotuksen valmistelu sekä opetustaidon ja mahdollisen opetusnäytteen arviointi. Virantäyttötoimikuntaan nimettiin 21.3.2006 prof. Eero Tarasti (pj.), prof. Aili Nenola, studioaman. Kai Lassfolk ja opisk. Miika Lauriala. Lisäksi dekaani on nimennyt tiedekuntaneuvoston valtuuttamana virantäyttötoimikunnan kolmanneksi professorijäseneksi prof. Veijo Murtomäen Sibelius-Akatemiasta.

Tiedekuntaneuvosto valitsee vähintään kaksi asiantuntijaa antamaan lausunnon hakijoiden kelpoisuudesta ja ansioista. Asiantuntijoiden esteellisyydestä on voimassa, mitä hallintolain (434/2003) 28 §:ssä säädetään. Asiantuntijoita valittaessa otetaan huomioon myös hakijoiden edustamat, viran alaan kuuluvat tieteelliset oppisuunnat sekä muutoinkin noudatetaan tasapuolisuutta. Asiantuntija ei saa osallistua asian käsittelyyn sen myöhemmissä vaiheissa.

Tiedekuntaneuvosto valitsi 9.5. alustavasti seuraavat asiantuntijat ja vara-asiantuntijat:

1. Prof. Vilmos Voigt, Budapestin yliopisto (varalle prof. Jaan Ross, Tarton yliopisto)

2. Dr. Tina Ramnarine, Royal Holloway University, Lontoo (varalle prof. Urve Lippus, Tallinnan musiikkiakatemia)

3. Prof. Carl Rahkonen, Indiana University of Pennsylvania, USA (varalle prof. Paul Austerlitz, Brown University, USA

4. Dos John Richardson, Jyväskylän yliopisto (varalle prof. Jukka Louhivuori, Jyväskylän yliopisto)

Hakijat Brusila, Kärjä, Moisala ja Suutari huomauttivat asiantuntijoista. Virantäyttötoimikunnan lausunto 2.6.2006 uudelleen esityslistan liitteenä. Muut hakijat eivät huomauttaneet asiantuntijoista ja vara-asiantuntijoista.

Tiedekuntaneuvosto päätti 6.6.2006 valita prof. Karl-Olof Edströmin dos. John Richardsonin vara-asiantuntijaksi prof. Jukka Louhivuoren tilalle edellyttäen, että hakijoilla ei ole huomauttamista uuden vara-asiantuntijan suhteen. Muilta osin asiantuntijat päätettiin pitää ennallaan. Prof. Voigt, Dr. Ramnarine ja prof. Rahkonen ovat suostuneet asiantuntijoiksi.

Hakijat Kurkela, Kärjä ja Moisala ovat jättäneet liitteenä olevat huomautuksensa. Tässä yhteydessä on käynyt myös ilmi, että dos. Richardson ei voi toimia asiantuntijana, koska hän on eräiden tämän viran hakijoiden kilpahakija Turun yliopiston musiikkitieteen professorin virkaan.Liitteet I–III 5 §.

Virantäyttötoimikunta ehdottaa, että prof. Edström valitaan varsinaiseksi asiantuntijaksi dos. Richardsonin tilalle ja että hänen vara-asiantuntijakseen valitaan prof. Heikki Laitinen Sibelius-Akatemiasta. Lausunto liitteenä. Liite IV 5 §.

Esitys:

Päätettäneen valita prof. Karl-Olof Edström uudeksi asiantuntijaksi ja varalle prof. Heikki Laitinen.

Päätös:

Esityksen mukainen.

6 §

Suomen kielen professorin virka. Asiantuntijoiden valinta.

Suomen kielen professorin virka (vakanssi 19060) on perustettu asetuksella (A 16.2.1951/104). Viran alaa ei ole täsmennetty. Virka tulee avoimeksi 1.1.2007 prof. Auli Hakulisen jäädessä eläkkeelle.

Rehtori on 16.2.2006 päättänyt, että viran alaa (suomen kieli) ei muuteta (rehtorin päätös 035/2006). Tiedekuntaneuvosto on päättänyt olla täsmentämättä viran alaa. Kansleri on 20.2.2006 hyväksynyt virantäyttöselosteen viran täyttämistä varten.

Virkaa ovat 5.4.2006 päättyneen hakuajan kuluessa hakeneet

  • prof. Klaus Laalo
  • dos., yliopistonlehtori Ritva Laury
  • dos. Jaakko Leino
  • prof. Urpo Nikanne
  • dos. Liisa Tainio

Tiedekuntaneuvosto asettaa virantäyttötoimikunnan, jonka tehtävänä on asiantuntijavalinnan ja virkaehdotuksen valmistelu sekä opetustaidon ja mahdollisen opetusnäytteen arviointi.

Virantäyttötoimikuntaan nimettiin 11.4.2006 prof. Jyrki Kalliokoski (pj.), prof. Lea Laitinen, prof. Mirja Saari, yliopistonleht., dos. Susanna Shore ja opisk. Jukka Hintikka.

Tiedekuntaneuvosto valitsee vähintään kaksi asiantuntijaa antamaan lausunnon hakijoiden kelpoisuudesta ja ansioista. Asiantuntijoiden esteellisyydestä on voimassa, mitä hallintolain (434/2003) 28 §:ssä säädetään. Asiantuntijoita valittaessa otetaan huomioon myös hakijoiden edustamat, viran alaan kuuluvat tieteelliset oppisuunnat sekä muutoinkin noudatetaan tasapuolisuutta. Asiantuntija ei saa osallistua asian käsittelyyn sen myöhemmissä vaiheissa.

Tiedekuntaneuvosto valitsi 9.5. seuraavat asiantuntijat ja vara-asiantuntijat edellyttäen, että hakijoilla ei ole huomauttamista:

1. prof. Marja-Liisa Helasvuo, Turun yliopisto (varalle dos. Maria Vilkunan, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus).

2. prof. Anneli Kauppinen, Jyväskylän yliopisto (varalle prof. Matti Leiwo, Jyväksylän yliopisto)

3. prof. Lyle Campbell, University of Utah (varalle prof. Mati Erelt, Tarton yliopisto)

Hakijat eivät huomauttaneet asiantuntijoista tai vara-asiantuntijoista.

Prof. Lyle Campbell, prof. Marja-Liisa Helasvuo ja dos. Maria Vilkuna ovat kieltäytyneet. Prof. Anneli Kauppinen ja prof. Mati Erelt ovat suostuneet asiantuntijoiksi.

Tiedekuntaneuvosto valitsi 6.6.2006 uudeksi asiantuntijaksi prof. Hanna Lehti-Eklundin (varalle prof. Pirkko Muikku-Wernerin) edellyttäen, että hakijoilla ei ole huomauttamista uuden asiantuntijan suhteen.

Prof. Urpo Nikanne on lähettänyt liitteenä olevan huomautuksen. Virantäyttötoimikunta katsoo, ettei huomautus anna aihetta muuttaa asiantuntijoita. Lausunto liitteenä. Liitteet I–II 6 §.

Esitys:

Päätettäneen olla muuttamatta tiedekuntaneuvoston 6.6. tekemää päätöstä.

Päätös:

Esityksen mukainen.

7 §

Monikielisen viestinnän professorin viran perustaminen. Esityksen tekeminen rehtorille.

Monikielisessä viestinnässä on konsistorin myöntämä pooliprofessuuri 1.1.2002–31.12.2006. Viran alaksi on täsmennetty kääntämisen teoria ja sen sijoituspaikka on yleisen kielitieteen laitos.

Professori vastaa eri oppiaineiden opiskelijoille tarkoitetusta Monikielisen ammattiviestinnän sivuainekokonaisuudesta (MonAKO) sekä kääntämiseen suuntautuneiden syventävien ja jatko-opintojen ohjauksesta yhteistyössä eri kieliaineiden kanssa.

Pooliprofessuurin lisäksi MonAKOa rahoitetaan kieliaineista sille pysyvästi siirretyillä määrärahoilla sekä opetusministeriön hankerahoituksella. Opetusministeriö on rahoittanut lisäksi tulkkikoulutusta Helsingissä ja siihen liittyen Metsätaloon on varustettu tulkkauskopit.

Virkaan on kutsusta nimitettynä prof. Andrew Chesterman, joka tätä ennen toimi opetusministeriön hankerahoituksella määräaikaisena kääntämisen teorian professorina romaanisten kielten laitoksella (1996–2000) ja yleisen kielitieteen laitoksella (2001).

Toiminnan jatkamiseksi esitetään, että monikieliseen viestintään perustetaan pooliprofessuurikauden jälkeen pysyvä professorin virka, jonka alaksi täsmennetään kääntämisen teoria. Viran sijoituspaikka on yleisen kielitieteen laitos.

Virkaan on tarkoitus kutsua osa-aikaisena (50 %) prof. Andrew Chesterman. Virka rahoitetaan vuonna 2007 opetusministeriön hankerahoituksella. Yliopisto on myös sisällyttämässä kääntäjänkoulutusta rakenteellisen kehittämisen hanke-esitykseensä opetusministeriölle vuosille 2007–2009.

Esitys:

1. Päätettäneen esittää rehtorille, että perustetaan monikielisen viestinnän professorin virka 1.1.2007 alkaen.

2. Päätettäneen täsmentää viran alaksi kääntämisen teoria.

Päätös:

Asia päätettiin panna pöydälle.


HALLINTOASIAT (hallintopääll. Leena Barros, puh. 191 22349)

8 §

Saksalaisen laitoksen johtajan määrääminen sl. 2006

Hallintojohtosäännön 30 §:n mukaan tiedekuntaneuvosto määrää laitoksen johtajan ja varajohtajan johtoryhmän esityksestä. Johtajan ja varajohtajan tulee olla laitoksen henkilöstöön kuuluva, virkaan tai virkasuhteeseen nimetty professori tai laitoksen päätoimisessa virassa oleva dosentti.

Saksalaisen laitoksen johtoryhmä esittää, että prof.mvs. Hannele Kohvakka määrätään laitoksen johtajaksi 23.8.–31.12.2006 prof. Irma Hyvärisen vuorotteluvapaan ajaksi.

Esitys:

Määrättäneen prof. mvs. Hannele Kohvakka saksalaisen laitoksen johtajaksi 23.8.–31.12.2006.

Päätös:

Esityksen mukainen.


HENKILÖSTÖASIAT

9 §

Virkavapaudet, irtisanoutumiset ja nimitykset virkaan sekä määräaikaiseen virkasuhteeseen

Hallintopäällikkö Leena Barros, puh. 191 22349

Liite sisältää luettelon tiedekuntaneuvoston päätettäviksi jätetyistä johtoryhmän esittämistä virkavapausanomuksista, irtisanoutumisista ja esimiesten esittämistä viranhoitomääräyksistä. Liite 9 §.

Esitys:

1. Nimitetään virkaan.

2. Nimitettäneen määräaikaiseen virkasuhteeseen luettelon mukaisesti.

3. Hyväksyttäneen erot.

Päätös:

Esityksen mukainen .

10 §

Maisterin tutkinnon pro gradu -tutkielmien hyväksyminen ja arvostelu, opintosihteeri Taina Sampo, puh. 191 22348 (ei esittelyä)

Filosofian maisterin tutkintoon sisältyvä pro gradu -tutkielma, jonka laajuus on 20 opintoviikkoa /40 opintopistettä arvostellaan asteikolla approbatur, lubenter approbatur, non sine laude approbatur, cum laude approbatur, magna cum laude approbatur, eximia cum laude approbatur ja laudatur. Vieraiden kielten aineenopettajan pätevyyden antavaan filosofian maisterin tutkintoon sisältyvä pro gradu -tutkielma, jonka laajuus on 10 opintoviikkoa, arvostellaan asteikolla erinomainen, hyvä tai tyydyttävä. LiiteI–III, 10 §.

Jokaisesta humanistisessa tiedekunnassa suoritetusta pro gradu -tutkielmasta annetaan kirjallinen lausunto. Arvolause-ehdotuksen laudatur ja eximia cum laude approbatur sekä erinomainen sisältävät lausunnot toimitetaan tiedekuntaneuvostolle, samoin kuin lausunnot hylättäväksi ehdotetuista tutkielmista. Muut lausunnot on nähtävillä laitoksilla (tiedekuntaneuvoston päätös 23.5.2000).

Tarkastajat esittävät, että pro gradu -tutkielmat hyväksyttäisiin ja arvolauseiksi vahvistettaisiin liitteenä olevassa luettelossa esitetyt. Liite I, 10 §.

Päätös:

Tiedekuntaneuvosto hyväksyi pro gradu -tutkielmat ja vahvisti niiden arvolauseet liitteen I mukaisesti.


VÄITÖSKIRJOJEN ESITARKASTUS. VIREILLEPANO.
(tiedesihteeri Raija Oikari, puh. 191 21794)

Väitöskirjalle nimetään vähintään kaksi esitarkastajaa, jotka valitaan mikäli mahdollista oman tiedekunnan ulkopuolelta. Vähintään yhden tulee olla Helsingin yliopiston ulkopuolelta. Työn ohjaaja ei saa toimia esitarkastajana. Esitarkastajaksi ei tule valita henkilöä, jolla on ollut yhteisiä julkaisuja tai tutkimusprojekteja opiskelijan kanssa jatko-opintojen aikana. (Tiedekuntaneuvoston 25.3.2003 hyväksymä ohje väitöskirjojen ja lisensiaatintutkimusten tarkastuksesta).

Ehdotus esitarkastajiksi pyydetään laitoksen johtajalta. Mikäli tämä on työn ohjaaja, ehdotuksen tekee varajohtaja tai professori, joka ei ole ohjannut väitöskirjaa (Dekaanin päätös lisensiaatintutkimusten ja väitöskirjojen kokouskäsittelystä, 18.2.2003).

11 §

Fil. maist. Inkamaija Elisa Iitiän väitöskirjatutkimuksen esitarkastus. Esitarkastajien nimeäminen.

Tarkastettava väitöskirjatutkimus: Käsitteellisestä ruumiilliseen, sitaatiosta paikkaan - maalaustaide ja nykytaiteen historia (taidehistoria, 291 s.).

Ohjaajana on toiminut dos. Riikka Stewen. Ehdotus esitarkastajiksi (taiteiden tutkimuksen laitoksen johtaja, prof. Arto Haapala): fil. tri Marja Sakari (Nykytaiteen museo Kiasma) ja dos. Minna Törmä.

Opiskelijalle on ilmoitettu oikeudesta esittää huomautuksia esitarkastajaehdotuksesta.

Esitys:

Nimettäneen esitarkastajiksi fil. tri Marja Sakari ja dos. Minna Törmä.

Päätös:

Esityksen mukainen.

12 §

Fil. lis. Mira Aulikki Karjalaisen väitöskirjatutkimuksen esitarkastus. Esitarkastajien nimeäminen.

Tarkastettava väitöskirjatutkimus: In the Shadow of Freedom. Freedom Discourses of Finnish Sailors (uskontotiede, 191 s.).

Ohjaajana on toiminut dos. Tuula Sakaranaho. Ehdotus esitarkastajiksi (uskontotieteen laitoksen johtaja, prof. René Gothóni): prof. Lisa Norling (University of Minnesota) ja prof. Nils G. Holm (Åbo Akademi).

Opiskelijalle on ilmoitettu oikeudesta esittää huomautuksia esitarkastajaehdotuksesta.

Esitys:

Nimettäneen esitarkastajiksi prof. Lisa Norling ja prof. Nils G. Holm.

Päätös:

Esityksen mukainen.

13 §

Fil. maist. Kaija Tellervo Mallatin väitöskirjatutkimuksen esitarkastus. Esitarkastajien nimeäminen.

Tarkastettava väitöskirjatutkimus: Naiset rajalla. Kyöpeli, Nainen, Naara(s),Neitsyt, Morsian, Akka ja Ämmä Suomen paikannimissä (suomen kieli, 175 s.).

Ohjaajina ovat toimineet prof. Lea Laitinen, prof. Veikko Anttonen ja dos. Sirkka Paikkala. Ehdotus esitarkastajiksi (suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitoksen varajohtaja, prof. Jyrki Kalliokoski): dos. Laila Lehikoinen ja dos. Ilkka Pyysiäinen (tutkijakollegium).

Opiskelijalle on ilmoitettu oikeudesta esittää huomautuksia esitarkastajaehdotuksesta.

Esitys:

Nimettäneen esitarkastajiksi dos. Laila Lehikoinen ja dos. Ilkka Pyysiäinen.

Päätös:

Esityksen mukainen.


VÄITÖSKIRJOJEN ESITARKASTUS. VÄITTELYLUVAT. ARVOLAUSETOIMIKUNNAT
(tiedesihteeri Raija Oikari, puh. 191 21794)

Arvolausetoimikuntaan kuuluu kustos, yksi tai kaksi vastaväittäjää sekä tiedekunnan edustaja. Mikäli kustos on itse toiminut ohjaajana, hän ei osallistu arvolause-ehdotuksen laatimiseen. (Tiedekuntaneuvoston 25.3.2003 hyväksymä ohje väitöskirjojen ja lisensiaatintutkimusten tarkastuksesta).

Ehdotus arvolausetoimikunnan kokoonpanoksi pyydetään laitoksen johtajalta. Mikäli tämä on väitöskirjan ohjaaja, ehdotuksen tekee varajohtaja tai professori, joka ei ole ohjannut väitöskirjaa. (Dekaanin päätös lisensiaatintutkimusten ja väitöskirjojen kokouskäsittelystä, 18.2.2003).

14 §

Fil. maist. Marja Irmeli Etelämäen väitöskirjatutkimuksen esitarkastus. Väittelyluvan myöntäminen. Arvolausetoimikunnan nimeäminen.

Esitarkastettu väitöskirjatutkimus: Toiminta ja tarkoite. Tutkimus suomen pronominista tämä (suomen kieli).

Esitarkastajiksi 21.3.2006 nimetyt dos. Marja-Leena Sorjonen ja dos. Maria Vilkuna katsovat, että väitöskirjatutkimus voidaan esittää julkisesti tarkastettavaksi. Liite 14 §.

Opiskelija on suorittanut jatkotutkintoon kuuluvat opinnot (20 op + 40 op).

Ohjaajina ovat toimineet prof. Auli Hakulinen ja prof. Lea Laitinen. Suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitoksen varajohtaja, prof. Jyrki Kalliokoski ehdottaa, että vastaväittäjäksi nimetään dos. Renate Pajusalu (Tarton yliopisto), kustokseksi prof. Auli Hakulinen ja tiedekunnan edustajaksi prof. Lauri Carlson.

Opiskelijalle on oikeusturvasäännösten mukaisesti ilmoitettu oikeudesta antaa vastine lausunnoista ja esittää huomautuksia vastaväittäjävalinnasta.

Esitys:

1. Myönnettäneen väittelylupa esitarkastajien lausuntojen perusteella.

2. Nimettäneen vastaväittäjäksi dos. Renate Pajusalu.

3. Nimettäneen kustokseksi prof. Auli Hakulinen.

4. Nimettäneen tiedekunnan edustajaksi prof. Lauri Carlson.

Päätös:

Esityksen mukainen.

15 §

Fil. maist. Teemu Aleksis Keskisarjan väitöskirjatutkimuksen esitarkastus. Väittelyluvan myöntäminen. Arvolausetoimikunnan nimeäminen.

Esitarkastettu väitöskirjatutkimus: ” Secoituxesta järjettömäin luondocappalden canssa”. Perversiot, oikeuselämä ja kansankulttuuri 1700-luvun Suomessa (Suomen ja Pohjoismaiden historia).

Esitarkastajiksi 9.5.2006 nimetyt dos. Olli Matikainen (Jyväskylän yliopisto) ja dos. Heikki Pihlajamäki (Oikeustieteellinen tiedekunta) katsovat, että väitöskirjatutkimus voidaan esittää julkisesti tarkastettavaksi. Liitteet I–II 15 §.

Opiskelija on suorittanut jatkotutkintoon kuuluvat opinnot (20 op + 40 op).

Ohjaajina ovat toimineet prof. Markku Kuisma, dos. Seppo Aalto ja fil. tri Anu Koskivirta. Historian laitoksen johtaja, prof. Henrik Meinander ehdottaa , että vastaväittäjäksi nimetään dos. Olli Matikainen (Jyväskylän yliopisto), kustokseksi prof. Panu Pulma ja tiedekunnan edustajaksi dos. Heikki Mikkeli.

Opiskelijalle on oikeusturvasäännösten mukaisesti ilmoitettu oikeudesta antaa vastine lausunnoista ja esittää huomautuksia vastaväittäjävalinnasta.

Esitys:

1. Myönnettäneen väittelylupa esitarkastajien lausuntojen perusteella.

2. Nimettäneen vastaväittäjäksi dos. Olli Matikainen.

3. Nimettäneen kustokseksi prof. Panu Pulma.

4. Nimettäneen tiedekunnan edustajaksi dos. Heikki Mikkeli.

Päätös:

Esityksen mukainen.

16 §

M.A. (Ghana), valt. kand. Peter Prycen väitöskirjatutkimuksen esitarkastus. Väittelyluvan myöntäminen. Arvolausetoimikunnan nimeäminen.

Esitarkastettu väitöskirjatutkimus: Measuring Attitudes in Translation: A Study of Nokia Business Reports (englannin kääntäminen).

Esitarkastajiksi 11.4.2006 nimetyt prof. Marc Charron (Université du Québec en Outaouais) ja Dr Margaret Eaton (University of Otago, Uusi Seelanti)

katsovat, että väitöskirjatutkimus voidaan esittää julkisesti tarkastettavaksi. Liite 16 §.

Opiskelija on suorittanut jatkotutkintoon kuuluvat opinnot (20 op + 40 op).

Ohjaajana on toiminut prof. Pertti Hietaranta. Käännöstieteen laitoksen johtaja, prof. Irma Helin ehdottaa, että vastaväittäjäksi nimetään Dr Margaret Eaton (University of Otago), kustokseksi prof. mvs. Hilkka Yli-Jokipii ja tiedekunnan edustajaksi dos. Ritva Leppihalme.

Opiskelijalle on oikeusturvasäännösten mukaisesti ilmoitettu oikeudesta antaa vastine lausunnoista ja esittää huomautuksia vastaväittäjävalinnasta.

Esitys:

1. Myönnettäneen väittelylupa esitarkastajien lausuntojen perusteella.

2. Nimettäneen vastaväittäjäksi prof. Dr Margaret Eaton.

3. Nimettäneen kustokseksi prof. mvs. Hilkka Yli-Jokipii.

4. Nimettäneen tiedekunnan edustajaksi dos. Ritva Leppihalme.

Päätös:

Esityksen mukainen.

17 §

Fil. maist. Riikka Johanna Rossin väitöskirjatutkimuksen esitarkastus. Väittelyluvan myöntäminen. Arvolausetoimikunnan nimeäminen.

Esitarkastettu väitöskirjatutkimus: L’Entropie du quotidien. Le naturalisme Finlandais (kotimainen kirjallisuus).

Esitarkastajiksi 6.6.2006 nimetyt prof. Philippe Hamon (Université de la Sorbonne Nouvelle, Paris III) ja prof. Yves Chevrel (Université de Paris IV-Sorbonne)

katsovat, että väitöskirjatutkimus voidaan esittää julkisesti tarkastettavaksi. Liitteet I–II 17 §.

Opiskelija on suorittanut jatkotutkintoon kuuluvat opinnot (20 op + 40 op).

Väitöskirjan kieliasun on tarkastanut fil. lis. Philippe Jacob Tampereen yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitoksen, romaanisten kielten, ranskan kielen oppiaineesta.

Ohjaajana on toiminut prof. Pirjo Lyytikäinen. Suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitoksen johtaja, prof. Lea Laitinen ehdottaa, että vastaväittäjäksi nimetään prof. Philippe Hamon (Université de la Sorbonne Nouvelle, Paris III), kustokseksi prof. Pirjo Lyytikäinen ja tiedekunnan edustajaksi prof. Mervi Helkkula.

Opiskelijalle on oikeusturvasäännösten mukaisesti ilmoitettu oikeudesta antaa vastine lausunnoista ja esittää huomautuksia vastaväittäjävalinnasta.

Esitys:

1. Myönnettäneen väittelylupa esitarkastajien lausuntojen perusteella.

2. Nimettäneen vastaväittäjäksi prof. Philippe Hamon.

3. Nimettäneen kustokseksi prof. Pirjo Lyytikäinen.

4. Nimettäneen tiedekunnan edustajaksi prof. Mervi Helkkula.

Päätös:

Esityksen mukainen.

18 §

Fil. maist. Taru Marjatta Salmenkarin väitöskirjatutkimuksen esitarkastus. Väittelyluvan myöntäminen. Arvolausetoimikunnan nimeäminen.

Esitarkastettu väitöskirjatutkimus: Democracy, Participation, and Deliberation in China: The Discussion about Democratic Centralism in the Official Press, 1978–81 (Itä-Aasian tutkimus).

Esitarkastajiksi 7.2.2006 nimetyt prof. Stephen Angle (Wesleyan University, USA) ja prof. Suzanne P. Ogden (Northeastern University, USA) katsovat, että väitöskirjatutkimus voidaan esittää julkisesti tarkastettavaksi. Liitteet I–II 18 §.

Opiskelija on suorittanut jatkotutkintoon kuuluvat opinnot (20 op + 40 op).

Lehtori Mark Shackleton on antanut puoltavan lausunnon väitöskirjakäsikirjoituksen kieliasusta.

Ohjaajana on toiminut prof. Juha Janhunen. Aasian ja Afrikan kielten ja kulttuurien laitoksen varajohtaja, prof. Jaakko Hämeen-Anttila ehdottaa, että vastaväittäjäksi nimetään prof. Stephen Angle (Wesleyan University, USA), kustokseksi prof. Mikako Iwatake ja tiedekunnan edustajaksi dos. Kauko Laitinen.

Opiskelijalle on oikeusturvasäännösten mukaisesti ilmoitettu oikeudesta antaa vastine lausunnoista ja esittää huomautuksia vastaväittäjävalinnasta.

Esitys:

1. Myönnettäneen väittelylupa esitarkastajien lausuntojen perusteella.

2. Nimettäneen vastaväittäjäksi prof. Stephen Angle.

3. Nimettäneen kustokseksi prof. Mikako Iwatake.

4. Nimettäneen tiedekunnan edustajaksi dos. Kauko Laitinen.

Päätös:

Esityksen mukainen.

19 §

Fil. maist. Ulla Marika Elisabeth Tiililän väitöskirjatutkimuksen esitarkastus. Väittelyluvan myöntäminen. Arvolausetoimikunnan nimeäminen.

Esitarkastettu väitöskirjatutkimus: Etuuspäätökset työssä ja tekstiketjuissa. Tutkimus virkakielestä ja sen taustoista (suomen kieli).

Esitarkastajiksi 11.4.2006 nimetyt prof. Kirsi Juhila (Tampereen yliopisto) ja kauppat. tri Marja-Liisa Kuronen (Helsingin kauppakorkeakoulu), katsovat, että väitöskirjatutkimus voidaan esittää julkisesti tarkastettavaksi. Liitteet I–II 19 §.

Opiskelija on suorittanut jatkotutkintoon kuuluvat opinnot (20 op + 40 op).

Ohjaajina ovat toimineet prof. Jyrki Kalliokoski ja dos. Pirjo Hiidenmaa . Suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitoksen johtaja , prof. Lea Laitinen ehdottaa, että vastaväittäjiksi nimetään prof. Kirsi Juhila (Tampereen yliopisto) ja kauppat. tri Marja-Liisa Kuronen (Helsingin kauppakorkeakoulu), kustokseksi prof. Jyrki Kalliokoski ja tiedekunnan edustajaksi prof. Eija Ventola.

Opiskelijalle on oikeusturvasäännösten mukaisesti ilmoitettu oikeudesta antaa vastine lausunnoista ja esittää huomautuksia vastaväittäjävalinnasta.

Esitys:

1. Myönnettäneen väittelylupa esitarkastajien lausuntojen perusteella.

2. Nimettäneen vastaväittäjiksi prof. Kirsi Juhila ja kauppat. tri Marja-Liisa Kuronen .

3. Nimettäneen kustokseksi prof. Jyrki Kalliokoski.

4. Nimettäneen tiedekunnan edustajaksi prof. Eija Ventola.

Päätös:

Esityksen mukainen.


VÄITÖSKIRJOJEN ARVOSTELU
(tiedesihteeri Raija Oikari, puh. 191 21794)

Väitöskirjan arvostelusta päättävät ne tiedekuntaneuvoston jäsenet tai varajäsenet, joilla on samantasoinen opintosuoritus (hyväksytty väitöskirja), YoL 645/97, 42 §. Esittelymenettelyä ei noudateta opintosuoritusta arvosteltaessa. Hallintojohtosääntö, 34 §.

Väitöskirjat arvostellaan 7-portaisella approbatur–laudatur-asteikolla.

Elektroniset väitöskirjat, joita ei jaeta paperiversioina tiedekuntaneuvoston tohtorijäsenille, ovat luettavissa verkossa osoitteessa: http://ethesis.helsinki.fi.

Perinteiseen tapaan julkaistut väitöskirjat jaetaan tiedekuntaneuvoston tohtorijäsenille ennen väitöstilaisuutta.

Kaikista väitöskirjoista ovat paperiversiot nähtävillä ainakin väitöskirjan hyväksymiseen saakka tiedekunnan kansliassa sekä seuraavissa tiedekunnan kirjastoissa: 1) Metsätalo, Unioninkatu 40; 2) se tiedekunnan kirjaston toimipiste, johon väitöskirja aiheensa perusteella kuuluu; 3) Kouvola. Lisäksi väitöskirja on nähtävillä sillä laitoksella, jonka piiriin se kuuluu.

20 §

Fil. maist. Outi Sylvia Akarin väitöskirjan arvostelu.

Väitöskirja But if You Desire God and His Messenger. The Concept of Choice in Şahīh al-Bukhārī (Arabian kielen ja islamin tutkimus) tarkastettiin väitöstilaisuudessa 20.5.2006 . Kustoksen prof. Jaakko Hämeen-Anttilan lausunto on liitteenä I 20 §.

Vastaväittäjä prof. Jørgen Baek Simonsen (Kööpenhaminan yliopisto), esittää, että väitöskirja hyväksyttäisiin opinnäytteeksi filosofian tohtorin tutkintoa varten. Liite II 20 §.

Vastaväittäjä ja tiedekunnan edustaja, dos. Tuula Sakaranaho ehdottavat yksimielisesti väitöskirjan arvolauseeksi magna cum laude approbatur. Liite III 20 §.

Väittelijälle on varattu tilaisuus vastineen antamiseen vastaväittäjän lausunnosta (YoA 115/98, 18 §).

Päätös:

Tiedekuntaneuvosto hyväksyi fil.maist. Akarin väitöskirjan arvolauseella magna cum laude approbatur.

21 §

Fil. lis. Erkki Antero Anttosen väitöskirjan arvostelu.

Väitöskirja Kansallista vai modernia. Taidegrafiikka osana 1930-luvun taidejärjestelmää (taidehistoria) tarkastettiin väitöstilaisuudessa 3.6.2006. Kustoksen prof. Riitta Konttisen lausunto on liitteenä I 21§.

Vastaväittäjä prof. Heikki Hanka (Jyväskylän yliopisto) esittää, että väitöskirja hyväksyttäisiin opinnäytteeksi filosofian tohtorin tutkintoa varten. Liite II 21 §.

Arvolausetoimikunta (vastaväittäjä, kustos ja tiedekunnan edustaja prof. H. K. Riikonen) ehdottaa yksimielisesti väitöskirjan arvolauseeksi magna cum laude approbatur. Liite III 21 §.

Väittelijälle on varattu tilaisuus vastineen antamiseen vastaväittäjän lausunnosta (YoA 115/98, 18 §).

Päätös:

Tiedekuntaneuvosto hyväksyi fil.lis. Anttosen väitöskirjan arvolauseella magna cum laude approbatur.

22 §

Fil. maist. Jussi Kristian Halla-ahon väitöskirjan arvostelu.

Väitöskirja Problems of Proto-Slavic Historical Nominal Morphology. On the Basis of Old Church Slavic (slaavilaiset kielet ja kulttuurit) tarkastettiin väitöstilaisuudessa 27.5.2006. Kustoksen prof. Arto Mustajoen lausunto on liitteenä I 22 §.

Vastaväittäjä prof. Ranko Matasovic (Zagrebin yliopisto) esittää, että väitöskirja hyväksyttäisiin opinnäytteeksi filosofian tohtorin tutkintoa varten. Liite II 22 §.

Arvolausetoimikunta (vastaväittäjä, kustos ja tiedekunnan edustaja, prof. Asko Parpola) ehdottaa yksimielisesti väitöskirjan arvolauseeksi eximia cum laude approbatur. Liite III–IV. 22 §.

Väittelijälle on varattu tilaisuus vastineen antamiseen vastaväittäjän lausunnosta (YoA 115/98, 18 §).

Päätös:

Tiedekuntaneuvosto hyväksyi fil.maist. Halla-ahon väitöskirjan arvolauseella eximia cum laude approbatur.

23 §

Fil. lis. Eva Maria Korsisaaren väitöskirjan arvostelu.

Väitöskirja Tule, rakkaani! Naisen ja miehen välisestä etiikasta kirjallisuuden rakkauskuvauksissa (naistutkimus) tarkastettiin väitöstilaisuudessa 2.5.2006. Kustoksen prof. Kirsi Saarikankaan lausunto on liitteenä I 23 §.

Vastaväittäjä prof. Lea Rojola (Turun yliopisto) esittää, että väitöskirja hyväksyttäisiin opinnäytteeksi filosofian tohtorin tutkintoa varten. Liite II 23 §.

Vastaväittäjä ja tiedekunnan edustaja, dos. Sara Heinämaa ehdottavat yksimielisesti väitöskirjan arvolauseeksi eximia cum laude approbatur. Liite III 23 §.

Väittelijälle on varattu tilaisuus vastineen antamiseen vastaväittäjän lausunnosta (YoA 115/98, 18 §).

Päätös:.

Tiedekuntaneuvosto hyväksyi fil.lis. Korsisaaren väitöskirjan arvolauseella eximia cum laude approbatur.

24 §

Fil. maist. Asta Marjatta Kuusisen väitöskirjan arvostelu.

Väitöskirja Shooting from the Wild Zone. A Study of the Chicana Art Photographers Laura Aguilar, Celia Álvarez Muñoz, Delilah Montoya, and Kathy Vargas (Pohjois-Amerikan tutkimus) tarkastettiin väitöstilaisuudessa 15.5.2006. Kustoksen prof. Markku Henrikssonin lausunto on liitteenä I 24 §.

Vastaväittäjä Dr Chon A. Noriega (University of California, Los Angeles), esittää, että väitöskirja hyväksyttäisiin opinnäytteeksi filosofian tohtorin tutkintoa varten. Liite II 24 §.

Vastaväittäjä ja tiedekunnan edustaja, dos. Leena-Maija Rossi ehdottavat yksimielisesti väitöskirjan arvolauseeksi magna cum laude approbatur Liite III 24 §.

Väittelijälle on varattu tilaisuus vastineen antamiseen vastaväittäjän lausunnosta (YoA 115/98, 18 §).

Päätös:

Tiedekuntaneuvosto hyväksyi fil.maist. Kuusisen väitöskirjan arvolauseella magna cum laude approbatur.

25 §

Fil. maist. Juhana Arno Lahden väitöskirjan arvostelu.

Väitöskirja Arkkitehti Aarne Ervin moderni kaupunkisuunnittelu pääkaupunkiseudulla. Suomalaisen suurkaupungin kaavoitusta toisen maailmansodan jälkeen (taidehistoria) tarkastettiin väitöstilaisuudessa 10.5.2006. Kustoksen prof. Riitta Nikulan lausunto on liitteenä I 25 §.

Vastaväittäjä dos. Anja Kervanto Nevanlinna esittää, että väitöskirja hyväksyttäisiin opinnäytteeksi filosofian tohtorin tutkintoa varten. Liite II 25 §.

Vastaväittäjä ja tiedekunnan edustaja, prof. Laura Kolbe ehdottavat yksimielisesti väitöskirjan arvolauseeksi magna cum laude approbatur. Lausunto on kustoksen raportin yhteydessä.

Väittelijälle on varattu tilaisuus vastineen antamiseen vastaväittäjän lausunnosta (YoA 115/98, 18 §).

Päätös:

Tiedekuntaneuvosto hyväksyi fil.maist. Lahden väitöskirjan arvolauseella magna cum laude approbatur.

26 §

Fil. maist. Pirkko Inna Kyllikki Paukkerin väitöskirjan arvostelu.

Väitöskirja Recipient v russkom razgovore: o raspredelenii funkcij meždu otvetami da, nu i tak (Venäjän kieli ja kirjallisuus) tarkastettiin väitöstilaisuudessa 26.5.2006. Kustoksen prof. Arto Mustajoen lausunto on liitteenä I 26 §.

Vastaväittäjä dos. Renate Pajusalu (Tarton yliopisto) esittää, että väitöskirja hyväksyttäisiin opinnäytteeksi filosofian tohtorin tutkintoa varten. Liite II 26 §.

Vastaväittäjä ja tiedekunnan edustaja, prof. Auli Hakulinen ehdottavat yksimielisesti väitöskirjan arvolauseeksi eximia cum laude approbatur. Liite III 26 §.

Väittelijälle on varattu tilaisuus vastineen antamiseen vastaväittäjän lausunnosta (YoA 115/98, 18 §).

Päätös:

Tiedekuntaneuvosto hyväksyi fil.maist. Paukkerin väitöskirjan arvolauseella eximia cum laude approbatur.

27 §

Fil. maist. Harri Antero Sahavirran väitöskirjan arvostelu.

Väitöskirja Karl Popper’s Philosophy of Science – And the Evolution of the Popperian Worlds (teoreettinen filosofia) tarkastettiin väitöstilaisuudessa 16.6.2006. Kustoksen prof. Matti Sintosen lausunto on liitteenä I 27 §.

Vastaväittäjä prof. Stathis Psillos (Ateenan yliopisto) esittää, että väitöskirja hyväksyttäisiin opinnäytteeksi filosofian tohtorin tutkintoa varten. Liite II 27 §.

Arvolausetoimikunta (vastaväittäjä, kustos ja tiedekunnan edustaja, prof. Lauri Carlson) ehdottaa yksimielisesti väitöskirjan arvolauseeksi cum laude approbatur. Liite III 27 §.

Väittelijälle on varattu tilaisuus vastineen antamiseen vastaväittäjän lausunnosta (YoA 115/98, 18 §).

Päätös:

Tiedekuntaneuvosto hyväksyi fil.maist. Sahavirran väitöskirjan arvolauseella cum laude approbatur.


LISENSIAATINTUTKIMUSTEN ARVOSTELU
(jatko-opintosuunnittelija Arto Kilpiö, puh. 191 22351)

Lisensiaatintutkimuksen arvostelusta päättävät ne tiedekuntaneuvoston jäsenet tai varajäsenet, joilla on samantasoinen opintosuoritus (vähintään hyväksytty lisensiaatintutkimus), YoL 645/97, 42 §. Esittelymenettelyä ei noudateta opintosuoritusta arvosteltaessa, Hallintojohtosääntö, 34 §.

Lisensiaatintutkimukset arvostellaan arvosanoilla hyväksytty tai hylätty. Tarkastajat voivat ehdottaa erittäin korkeatasoisen lisensiaatintutkimuksen ottamista esitarkastukseen väitöskirjana (Tiedekuntaneuvoston päätös 25.3.2003).

28 §

Fil. maist. Anne Marita Huhtalan lisensiaatintutkimuksen arvostelu.

Lisensiaatintutkimus: Lärarstudenter och det pedagogiska självet. En narrativ studie av hur direktvalda svensklärarstudenter upplever sig själva, sitt liv och sina studier i universitetskontexten (Pohjoismaiset kielet).

Tarkastajiksi 9.5.2006 nimetyt dos. Hannu L.T. Heikkinen ja fil. tri Kristiina Malmio esittävät, että lisensiaatintutkimus hyväksyttäisiin. Liitteet I ja II 28 §. Lisensiaatintutkimuksen tiivistelmä on esityslistan liitteenä.

Opiskelijalle on oikeusturvasäännösten mukaisesti ilmoitettu oikeudesta antaa vastine tarkastajien lausunnosta.

Päätös:

Tiedekuntaneuvosto hyväksyi fil.maist. Huhtalan lisensiaatintutkimuksen.



Dekaani Aili Nenola

Hallintopäällikkö Leena Barros